Current Affairs Quiz – September 26 2020

Current Affairs Quiz – September 26 2020

1. Who has been selected as the first woman fighter pilot to fly Rafale aircraft?
a) Shivangi Singh
b) Shweta Sharma
c) Nalini Vishwanathan
d) Prerna Chaudhary

Click here to View Answer
Answer a) Shivangi Singh .Flight Lieutenant, Shivangi Singh to become the first woman fighter pilot of India to fly the Rafale combat aircraft that was formally inducted into the Indian Air Force(IAF) September 10, 2020. She is one of the 10 Indian women fighter pilots in IAF.

2. World Environmental Health Day is observed on__________.
a) 10 August
b) 26 September
c) 12 September
d) 06 October

Click here to View Answer
Answer b) 26 September. World Environmental Health Day is observed globally on 26th September every year. This day is celebrated to shed the light on important work of environmental health around the world.

3. The Theme for the 2020 World Environmental Health Day is___________.
a) Environmental health, a key public health intervention in disease pandemic prevention.
b) Light on important work of environmental health around the world
c) Spread Awareness on global envirnoment
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Environmental health, a key public health intervention in disease pandemic prevention.

4. Who has become Brand Ambassador of CEAT?
a) Salman Khan
b) Abishek Bachchan
c) Amir Khan
d) Ayushman Khurana

Click here to View Answer
Answer c) Amir Khan. A tyre company of RPG Enterprises (Rama Prasad Goenka Group), CEAT Limited has signed Indian Actor Aamir Khan as its brand ambassador for 2 years.

5. According to the World Risk Index (WRI) 2020, India secured ___________ rank in the International Law of Peace and Armed Conflict (IFHV).
a) 23
b) 48
c) 71
d) 89

Click here to View Answer
Answer d) 89th. WRI has been developed in cooperation with the United Nations University’s Institute for Environment and Human Security (UNUEHS) and calculated by the International Law of Peace and Armed Conflict (IFHV). The topped inn th list is Vanuatu.

6. International Day of Total Elimination of Nuclear Weapons is observed on_______.
a) September 26
b) July 12
c) June 28
d) January 21

Click here to View Answer
Answer a) September 26. Every year International Day of Total Elimination of Nuclear Weapons is celebrated on September 26. The day provides an occasion for the world community to reaffirm its commitment to global nuclear disarmament as a priority.

7. JIMEX 2020- Bilateral Maritime Exercise between_____________.
a) India and Mauritius
b) Mauritus and Japan
c) Japan and India
d) Russia and China

Click here to View Answer
Answer c) Japan and India. The bilateral Maritime Exercise, JIMEX, conducted between India and Japan biennially is to be in the North Arabian Sea between September 26, 2020 and September 28, 2020.

8. Which state has recieved Human by Nature campaign bagged 2020 PATA Grand Award?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Kerala Tourism’s internationally-acclaimed ‘Human by Nature’ campaign has bagged one of the three PATA Grand Awards 2020. The awards were announced live during a virtual presentation ceremony in Beijing, China.

Leave a Comment