Current Affairs Quiz – September 24 & 25 2020

Current Affairs Quiz – September 24 & 25 2020

1. When is World Maritime Day 2020 observed?
a) 30 March
b) 28 May
c) 14 August
d) 24 September

Click here to View Answer
Answer d) 24 September.

2. What is the theme for 2020 World Maritime Day?
a) Empowering Women in the Maritime Community
b) IMO 70: Our Heritage – Better Shipping for a Better Future
c) Connecting Ships, Ports and People
d) Sustainable shipping for a sustainable planet

Click here to View Answer
Answer d) Sustainable shipping for a sustainable planet.

3. India, _________ to hold virtual bilateral summit on 26 September.
a)China
b) Sri Lanka
c) Nepal
d) Thailand

Click here to View Answer
Answer b) Sri Lanka.

4. Bhupesh Pandya who passed away, is associated with__________.
a) Actor
b) Politician
c) Golf Legend
d) Mathematician

Click here to View Answer
Answer a) Actor. Theatre personality and Bollywood actor Bhupesh Pandya, who is best known for his role in Ayushmann Khurrana’s debut film ‘Vicky Donor’ has passed away. He was an alumnus of National School of Drama (NSD).

5. Which state has won the United Nations award for preventing, controlling non-communicable diseases?
a)Madhya Pradesh
b)Kerala
c)Tamil Nadu
d)Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Kerala.

6. Union Minister Suresh Angadi passed away due to COVID-19 infection on September 23, 2020. He served under which portfolio until his death?
a)Minister of State for Railways
b)Minister of State for Sport
c)Minister of State for Education
d)Minister of State for Labour

Click here to View Answer
Answer a)Minister of State for Railways . He is the first member of the Union Cabinet to die due to coronavirus. Suresh Angadi was a four-time Lok Sabha MP from Karnataka’s Belagavi constituency. He was elected in 2004, 2014 and 2019.

7. 670 new electric buses and 241 charging stations sanctioned under the scheme___________.
a) TAME
b) SAME
c) FAME
d) VEBC

Click here to View Answer
Answer c) FAME. FAME is Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles. It was launched to promote electric mobility in the country.

8. Ministerial Roundtable Dialogue on Biodiversity was hosted by__________.
a) India
b) Japan
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. The Union Minister of Environment, Forest and Climate Change represented India at the Ministerial Roundtable Dialogue on Biodiversity that was held virtually. The dialogue was hosted by China.

9. India successfully conducted testing of Prithvi II missile, Prithvi || missile for_______________.
a) Short Range Surface-to-Surface missile
b) Short Range Low-level surface to air missile
c) Medium Range Surface-to-air Missile
d) Third Range anti-tank Missile

Click here to View Answer
Answer a) Short Range Surface-to-Surface missile.

10. Acer India appointed___________ as a Brand ambassador.
a) Salman Khan
b) Virat Kholi
c) Amir khan
d) Sonu Sood

Click here to View Answer
Answer d) Sonu Sood. As the brand ambassador of Acer India, Sonu Sood will support the range of innovative products of Acer over the social media and campaign on the commitment of Acers in improving the lives of the people through technology.

11. Mohamed Hussein Roble appointed as new Prime Minister of ______________.
a) Liberiya
b) Lebanon
c) Tanzania
d) Somalia

Click here to View Answer
Answer d) Somalia. He will replace former Prime Minister Hassan Ali Khaire, who was voted out of office by parliament in July for failing to pave the way for fully democratic elections due before February 2021.

12. S. P . Balasubramaniam who passed away, is associated with_____________.
a) Singer
b) Actor
c) Dubbing Artist
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. He has sung over 40,000 songs in as many as 16 languages including Telugu, Tamil, Malayalam, Kannada, and Hindi. S.P. Balasubramaniam bagged his first national award for Sankarabharanam.

Leave a Comment