Current Affairs Quiz – September 24 2019

Current Affairs Quiz – September 24 2019

1. India’s second largest railway overbridge in _____________.
a) Gujarat
b) West Bengal
c) Punjab
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal. Indian Railways has completed the construction of the giant four-lane cable-stayed railway overbridge (RoB) at Burdwan Junction in West Bengal.

2. Vice President inaugurates 150th Birth Anniversary celebrations of Vaidyaratnam P.S. Warrier who is associated with___________.
a) Freedom Fighter
b) Politician
c) Actor
d) Ayurvedic physician

Click here to View Answer
Answer d) Ayurvedic physician. He was an Ayurvedic physician. He founded Kottakal Arya Vaidyasala in 1902 for manufacture and sale of Ayurvedic medicines in India. He also established a Ayurvedic Patasala in 1917 that is now operating as an Ayurveda college.

3. Who is the first women to become Lieutenant Colonel In Indian Army?
a) Appu Sarin
b) Niyanasa Devi
c) Shakshi Agarwal Kran
d) Ponung Doming

Click here to View Answer
Answer d) Ponung Doming. Ponung Doming is the first lady officer from Arunachal Pradesh in the Indian army to be elevated to the rank of Lieutenant colonel.

4. Saudi National Day is observed as _____________.
a) September 23
b) June 19
c) November 02
d) January 19

Click here to View Answer
Answer a) September 23. Every year 23 September is observed as Saudi National Day as a day to commemorate the name changing of what was previously known as the Kingdom of Nejd and Hejaz to Kingdom of Saudi Arabia.

5. Who won FIFA player of the year?
a) Lionel Messi
b) Luis Suárez
c) Cristiano Ronaldo
d) Kylian Mbappé

Click here to View Answer
Answer a) Lionel Messi. Lionel Messi won the FIFA Men’s Player of the Year award as beaten rival Cristiano Ronaldo stayed away from the star-studded ceremony in Milan’s iconic La Scala Opera House.

6. Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary won gold in federation cup, is associated with___________.
a) Swimming
b) Wrestling
c) Shooting
d) Boxing

Click here to View Answer
Answer c) Shooting. Indian shooters finished their campaign at the ISSF World Cup here with nine medals, including five gold, two silver and as many bronze medals.

7. Who has been appointed Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI)?
a) Arvind Shah
b) Nirav Pothineni
c) Nilesh Shah
d) Abhay Raj Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Nilesh Shah. Nilesh Shah, Managing Director of Kotak Mahindra Asset Management, has been appointed Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI) at its board meeting held in Mumbai on September 23.

8. Madhav Apte is passed away at 86, is associated with____________.
a) Actor
b) Cricketer
c) Politician
d) Singer

Click here to View Answer
Answer b) Cricketer. The former India opener turned successful entrepreneur and Mumbai stalwart passed away, aged 86, in a Mumbai hospital after a cardiac arrest preceded by brief illness.

9. UMMID initiative to tackle inherited genetic diseases of _____________.
a) Adults
b) Women
c) Toddlers
d) Newborn babies

Click here to View Answer
Answer d) Newborn babies. Minister of Science, Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan inaugurated five diagnostic centres under the program Unique Methods of Management and treatment of Inherited Disorders (UMMID) to tackle the menace of genetic diseases in newborns.

10. Who has inaugurated 6th India Water Week?
a) PM Modi
b) Ram Nath Kovind
c) Amit Shah
d) P Jaishankar

Click here to View Answer
Answer b) Ram Nath Kovind. The 6th India Water Week -2019 was inaugurated by the President Shri Ram Nath Kovind in Delhi on 24th September.

Leave a Comment