Current Affairs Quiz – September 20 & 21 2019

Current Affairs Quiz – September 20 & 21 2019

1. Which state government has announced to ban the private practice by govt. doctors?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh State government has announced that it is to ban the private practice by doctors working in government hospitals.

2. Who has been appointed next Chief of Indian Air Force?
a) RKS Bhadauria
b) Anil Khosla
c) Karambir Singh
d) Birender Dhonia

Click here to View Answer
Answer a) RKS Bhadauria. Government has decided to appoint present Vice Chief of Air Staff Rakesh Kumar Singh Bhadauria as next Chief of Air Staff.

3. PM jointly unveiled the Buddha Statue in ____________.
a) Mongolia
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Osaka

Click here to View Answer
Answer a) Mongolia. Indian Prime Minister Narendra Modi and Mongolian President H.E. Mr. Khaltmaagiin Battulga jointly unveiled a statue of Lord Buddha and his two disciples.

4. Government notifies ______ interest rate for over 6 crore EPF.
a) 4.6%
b) 5.91%
c) 7.32%
d) 8.65%

Click here to View Answer
Answer d) 8.65%. The government has approved 8.65 per cent interest rate on employees provident fund for 2018-19, which will now be crediited into the accounts of over 6 crore subscribers of retirement fund body EPFO.

5. Who has been conferred the National Geoscience Awards 2019?
a) Varun Kumar
b) Shri Munissh Kandara
c) Shri Pralhad Joshi
d) Ved Vikram

Click here to View Answer
Answer c) Shri Pralhad Joshi. The National Geoscience Awards for the year 2018 for outstanding contributions in the field of geosciences, mining and allied areas were presented to twenty-two scientists from across the country.

6. Who has become the first Indian wrestler to seal an Olympics berth?
a) Bajrang Punia
b) Sowmya Raghunathan
c) Mary Sylvia
d) Vinesh Phogat

Click here to View Answer
Answer d) Vinesh Phogat. India’s star wrestler Vinesh Phogat won a bronze medal in the 53kg class at the ongoing World Wrestling Championships in Nur-Sultan, Kazakhstan and securing a Tokyo Olympics quota.

7. Who is the Union Minister for Social Justice and Empowerment of India?
a) Thaawar chand Gehlot
b) Abhimanyu Vedhan
c) Rishabh Nath
d) Lingaiah Naidu

Click here to View Answer
Answer a) Thaawar chand Gehlot . Union Minister for Social Justice and Empowerment Thaawar chand Gehlot launched a Management Information System (MIS) under Accessible India Campaign in New Delhi.

8. Who won 21st Century Icon Awards at UK?
a) Siddharth Rayon
b) Sonu Nigam
c) Abhay Krishna
d) Johnny Stephen

Click here to View Answer
Answer b) Sonu Nigam. Popular Bollywood playback singer Sonu Nigam has been honoured with ‘Magnificent Performing Arts Award’ at the 21st Century Icon Awards in London United Kingdom (UK).

9. Who has been elected as chairman of Audit Bureau of Circulations?
a) Madhukar Kamath
b) Mohan Das
c) Ravi Shashtri
d) Mulayam Singh

Click here to View Answer
Answer a) Madhukar Kamath. Madhukar Kamath, chairman emeritus of advertising firm DDB Mudra group, has been elected as chairman of Audit Bureau of Circulations (ABC) for year 2019-2020.

10. Who is the current President of Mongolia?
a) Ukhnaagiin Khürelsün
b) Tsakhiagiin Elbegdorj
c) Khaltmaagiin Battulga
d) Almazbek Atambayev

Click here to View Answer
Answer c) Khaltmaagiin Battulga. Prime Minister Narendra Modi and President of Mongolia H.E. Mr Khaltmaagiin Battulga, jointly unveiled a statue of Lord Buddha.

11. International Day of Peace is observed on_____________.
a) April 21
b) June 15
c) September 21
d) September 26

Click here to View Answer
Answer c) September 21. The International Day of Peace, sometimes unofficially known as World Peace Day, is a United Nations-sanctioned holiday observed annually on 21 September.

12. Theme for International Day of Peace 2019 is ___________.
a) Good Action for Piece
b) Climate Action for Peace
c) Spread Humanity
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Climate Action for Peace. Theme for 2019 is Climate Action for Peace.

13. Fernando Ricksen is passed away at 43, is associated with____________.
a) Cricketer
b) Freedom Fighter
c) Football Player
d) Actor

Click here to View Answer
Answer c) Football Player. Former Rangers and Netherlands football player Fernando Ricksen passed away at the age of 43.

14. India to leverage its Strategic Energy Partnership with ____________.
a) Japan
b) Russia
c) China
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. India and USA plan to further strengthen their Strategic Energy Partnership launched in New Delhi.

15. Who has become first female RBS chief executive?
a) Jeni Rosna
b) Alison Rose
c) Smrithi Das
d) Pearle Nair

Click here to View Answer
Answer b) Alison Rose . Alison Rose will be the first woman to lead one of Britain’s biggest banks after Royal Bank of Scotland named her as its new chief executive.

16. Bajrang Punia, Ravi Kumar seal bronze medals, is associated with____________.
a) Wrestling
b) Swimming
c) Shooting
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Wrestling. Bajrang Punia now has 3 World Championships medals, including podium finishes in successive editions.

17. India secured ____________th rank in FIFA rankings.
a) 55
b) 68
c) 99
d) 104

Click here to View Answer
Answer d) 104. The Indian team, coached by Igor Stimac, has been playing regularly since the 2019 Intercontinental Cup in July.

18. Ben Ali is passed away at 83, is associated with____________.
a) Politician
b) Actor
c) Freedom Fighter
d) Car Racer

Click here to View Answer
Answer a) Politician. Ben Ali led the country for 23 years and was credited with delivering stability and some economic prosperity.

19. Odisha govt to develop __________ station as a multi-modal transport hub .
a) Cuttack
b) Rourkela
c) Bhubaneswar
d) Brahmapur

Click here to View Answer
Answer c) Bhubaneswar. Under this MoU, Bhubaneswar station will be redeveloped as a multi-modal transport hub, jointly by the Ministry of Railways and Government of Odisha.

Leave a Comment