Current Affairs Quiz – September 18 2020

Current Affairs Quiz – September 18 2020

1. India’s first exclusive private jet terminal has been inaugurated at which airport?
a) Indira Gandhi International Airport
b) Chhatrapati Shivaji Maharaj
c) Kempegowda International Airport
d) Cochin International Airport

Click here to View Answer
Answer a) Indira Gandhi International Airport.

2. Who released Human Capital Index 2020?
a) WHO
b) World Bank
c) ABD
d) UNICEF

Click here to View Answer
Answer b) World bank.

3. India ranked __________ in Human capital Index of World Bank.
a) 108
b) 116
c) 120
d) 125

Click here to View Answer
Answer b) 116. India has ranked 116th position in the latest edition of the World Bank’s annual Human Capital Index 2020. Last year, India ranked 115 out of 157 countries.

4. Which city topped in Global Smart City Index?
a) Singapore
b) Helsinki
c) Zurich
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer a) Singapore. The Institute for Management Development along with Singapore University released the Smart City index for the year 2020. The report says that the Indian cities declined in their technological updates.

5. World Water Monitoring Day is observed on___________.
a) May 28
b) September 03
c) September 18
d) October 17

Click here to View Answer
Answer c) September 18.

6. What is the theme for World Water Monitoring Day 2020?
a) Protecting water resources around the world
b) Increase public awareness
c) Involvement in water monitoring
d) Solve water

Click here to View Answer
Answer d) Solve Water.

7. Who has confered with Asia Game Changer Award 2020?
a) Narendra Modi
b) PR Krishna Kumar
c) Smrithi Kumari
d) Vikas Khanna

Click here to View Answer
Answer d) Vikas Khanna. This award is given to him for feeding millions of people across India in the COVID-19 pandemic through a massive food distribution drive ‘FeedIndia’.

8. Who has become the first country in the world to issue a sovereign bond?
a) Mexico
b) Spain
c) Italy
d) Portuguese

Click here to View Answer
Answer a) Mexico. Mexico has become the first country in the world to issue a sovereign bond linked to the sustainable development goals set by the United Nations. It has raised EUR 750 million ($890 million) by such bonds.

9. Which state govt has launched “Arthika Spandana” loan disbursal programme?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka. Under this scheme, Rs 15,300 crores would be disbursed to the agriculture sector while a sum of Rs 24,000 crores would be earmarked for the non-agricultural sector.

10. International Equal Pay Day is observed on__________.
a) April 23
b) May 18
c) June 04
d) September 18

Click here to View Answer
Answer d) September 18. International Equal Pay Day is observed globally for the first time on 18th September 2020. On the occasion of the first International Equal Pay Day, and in the midst of the fallout from the global COVID-19 pandemic.

11. World Bamboo Day is observed on__________.
a) April 23
b) May 02
c) June 16
d) September 18

Click here to View Answer
Answer d) September 18. The theme for 11th edition of WBD 2020 is ‘BAMBOO NOW.’

12. Which Union Cabinet Minister resigned from the Ministry in protest against centre’s alleged ‘anti-farmer’ bills?
a) Smriti Irani
b) Thawar Chand Gehlot
c) Harsimrat Kaur Badal
d) Giriraj Singh

Click here to View Answer
Answer c) Harsimrat Kaur Badal. Agriculture Minister Narendra Singh Tomar given additional charge of Food Processing Industries Ministry, following resignation of Harsimrat Kaur Badal.

13. Which Indian was named by the UN in the list of 2020 Class of Young Leaders for Sustainable Development Goals?
a) Akash Rana
b) Udit Singhal
c) Karambhir Singh
d) Shresth Upadhyay

Click here to View Answer
Answer b) Udit Singhal. Udit Singhal, an 18-year old Indian boy has been named by the United Nations in the list of 2020 Class of Young Leaders for Sustainable Development Goals.

 

Leave a Comment