Current Affairs Quiz – September 17 2020

Current Affairs Quiz – September 17 2020

1. Which construction company has won the bid for the construction of India’s new Parliament building?
a)Reliance Infrastructure
b)GMR
c)Tata Group
d)Larsen & Toubro

Click here to View Answer
Answer c) Tata Group. Tata Group has won the contract for construction of India’s new Parliament building with a bid of Rs 861.90 crore, beating Larsen & Toubro.

2. Which among the following nation is not a part of the IBSA grouping?
a)India
b)Brazil
c)South Africa
d)Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) d)Sri Lanka. IBSA is a unique trilateral forum that brings together three of the world’s largest democracies, major economies from three different continents that face similar challenges- India, Brazil and South Africa.

3. World Patient Safety Day is observed on ____________.
a) September 17
b) September 24
c) September 30
d) October 03

Click here to View Answer
Answer a) September 17. The theme for World Patient Safety Day 2020: Health Worker Safety: A Priority for Patient Safety.

4. 10th virtual meeting of BRICS is chaired by which nation?
a) Brazil
b) India
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Russia. 10th Meeting of the BRICS High Representatives on National Security will be held today, September 17, 2020. The virtual meeting would be chaired by Russia.

5. When was the Djibouti Code of Conduct established?
a) 2003
b) 2006
c) 2009
d) 2012

Click here to View Answer
Answer c) 2009. The DCOC was established in January 2009. The group is aimed at the repression of piracy and armed robbery against ships in the Western IOR, the Gulf of Aden, and the Red Sea.

6. India became Djibouti Code of Conduct/ Jeddah Amendment (DCOC/JA)’s __________.
a) Member
b) Observer
c) Chair
d) None of above

Click here to View Answer
Answer b) Observer. ndia has joined the Djibouti Code of Conduct or Jeddah Amendment as an Observer after the high-level meeting of the Djibouti Code of Conduct/ Jeddah Amendment (DCOC/JA). The meeting was held virtually on 26 August 2020.

7. Parliament passed the Institute of Teaching and Research in Ayurveda Bill _________.
a) 2017
b) 2018
c) 2019
d) 2020

Click here to View Answer
Answer d) 2020. Rajya Sabha passed the Institute of Teaching and Research in Ayurveda Bill 2020 on 16th September 2020. The Bill was passed in Lok Sabha on 19 March 2020. The Bill will establish a state-of-the-art Ayurvedic institution called the Institute of Teaching and Research in Ayurveda (ITRA) at Jamnagar, Gujarat.

8. Titan launch contactless payment watches “Titan Pay” with which bank?
a) SBI
b) HDFC
c) Axis bank
d) ICICI bank

Click here to View Answer
Answer a) SBI. Using these watches, the account holders of SBI can tap their Titan Pay watch on the contactless payment POS machines for making payments. It is powered by YONO SBI.

9. Which airport has awarded world’s 1st 5-star Anti-Covid award?
a) Singapore airport
b) Malaysia airport
c) Fiumicino Airport
d) Park And Fly airport

Click here to View Answer
Answer c) Fiumicino airport. The Fiumicino International Airport (FCO) in Rome, Italy, has become the first airport in the world to be certified with “COVID-19 5-star airport rating” from Skytrax, a U.K.-based airport and airline review firm.

10. Kapila Vatsyayan who passed away, is associated with____________.
a) Former Member of Parliament
b) Former Education Secretary
c) Indian classical dance, art, architecture and art history
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Veteran scholar of Indian classical dance, art, architecture and art history, Dr Kapila Vatsyayan passed away. She was the founding Director of the Indira Gandhi National Centre for the Arts. She was the former Member of Parliament and had served as Education Secretary.

Leave a Comment