Current Affairs Quiz – September 17 & 18 2018

Current Affairs Quiz – September 17 & 18 2018

1. INS Tarini is associated with_________.
a) Army
b) Air Force
c) Navy
d) Railways

Click here to View Answer
Answer c) Navy. All the six members of the Indian Navy’s first all-women crew, who sailed across the globe aboard INSV Tarini in 254 days, have been given the Tenzing Norgay Adventure Award.

2. Which country has launched world’s first hydrogen-powered train?
a) Germany
b) France
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) Germany. Germany launched the world’s first zero-emission hydrogen trains which will run on a 100-kilometre stretch.

3. Dolagobinda Pradhan is passed away at 93, is associated with__________.
a) Politician
b) Freedom Fighter
c) Actor
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Veteran freedom fighter and former Odisha minister Dolagobinda Pradhan passed away aged 93 after a brief illness. Pradhan had joined the Quit India movement and was also jailed during the freedom movement.

4. Captain Raju is passesd away at 68, is associated with________.
a) Actor
b) politician
c) Former Army officer
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. Veteran actor-director and a former army officer Captain Raju passed away at the age of 68 in Kochi, Kerala. In July, he was airlifted to Kochi after falling unconscious due to a stroke in a flight to the UAE, while going to attend his son’s wedding in USA.

5. Jaipur Literature Festival begins in __________.
a) Austin
b) Houston
c) Dallas
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Houston. The festival is the world’s largest free literary gathering, started with a soulful music performance by Indian Sufi singer Zila Khan.

6. India has ranked ______ in family-owned businesses.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer c) Third. India has a total of 111 companies and $839 billion total market capitalization. India follows China (159 companies) and the US (121 companies). Korea came in fourth place, with 43 companies followed by Indonesia in the 5th place.

7. World Ozone Day is observed on _________.
a) September 16
b) September 17
c) September 18
d) September 19

Click here to View Answer
Answer a) September 16. On December 19, 1994, the UN General Assembly proclaimed September 16 to be the International Day for the Preservation of the Ozone Layer, commemorating the date when the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer was signed in 1987.

8. India gets first ever gender-neutral hostel in ____________.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Mumbai. After the Supreme Court scrapped Section 377 of the Indian Penal Code (IPC) that criminalised homosexuality, India has become the first-ever country to have a gender-neutral hostel.

9. Which country will host 2022 Asian Para Games?
a) Japan
b) India
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. Asian Paralympic Committee (APC) confirmed that Hangzhou in China will host the fourth edition of Asian Para Games in 2022.

10. Who is the current CFO of SBI?
a) Anshula Kant
b) Vikrama Dev
c) Hari Krishnan
d) Prasanth Kumar

Click here to View Answer
Answer d) Prasanth Kumar. Kumar was designated as Deputy Managing Director (HR) & Corporate Development Officer of India’s largest bank.

Leave a Comment