Current Affairs Quiz – September 16 2020

Current Affairs Quiz – September 16 2020

1. When is the International Day for the Preservation of the Ozone Layer observed?
a) 2 January
b) 20 March
c) 28 May
d) 16 September

Click here to View Answer
Answer d) 16 September. International Day for the Preservation of the Ozone Layer is observed on 16 September every year. The day is observed to spread awareness among people about the depletion of the Ozone Layer and search for possible solutions to preserve it.

2. What is the theme for International Day for Ozone day?
a) Ozone for life: 35 years of ozone layer protection
b) Ozone for life: 1000 years of ozone layer protection
c) Ozone for globe: 100 years of ozone layer protection
d) Ozone for globe: billion years of ozone layer protection

Click here to View Answer
Answer a) Ozone for life: 35 years of ozone layer protection.

3. When was the International Day of Democracy observed?
a)September 14th
b)September 15th
c)September 16th
d)September 13th

Click here to View Answer
Answer b) September 15. The International Day of Democracy observed was observed on September 15, 2020. The day was designated by the UN General Assembly in 2007 to promote and uphold the principles of democracy across the world.

4. Which two Gulf nations signed the historic Abraham Accords along with Israel to normalise ties?
a)Bahrain, UAE
b)Kuwait, Qatar
c)Saudi Arabia, UAE
d)Oman, Yemen

Click here to View Answer
Answer a) Bahrain, UAE. In a landmark moment, Israel, UAE and Bahrain signed Abraham Accords in a signing ceremony presided over by United States President Donald Trump at the White House on September 15, 2020.

5. Who is the current MD and CEO of India Post Payments Bank?
a) Vijay Sankar
b) Dinav Khakar
c) Suresh Sethi
d) Ramesh Dhatta

Click here to View Answer
Answer c)Suresh Sethi. A customized My Stamp on India’s First Anti-Satellite Missile (A-SAT) launch was released by the Department of Posts on the occasion of Engineers Day in the presence of National Security Advisor (NSA), Ajit Doval.

6. Who is the union Education Minister ?
a) Kiren Rijiju
b) Ramesh Pokriyal
c) Ravi shankar Prasad
d) Arjun Munda

Click here to View Answer
Answer b) Ramesh Pokriyal. Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank today presented the first ever AICTE Visvesvaraya Best Teacher Awards 2020 to 12 faculty members of AICTE approved institutes on the occasion of Engineers Day.

7. Who has conferred Lifetime Achievement Award by Euromoney Awards of Excellence 2020?
a) Mukesh Ambani
b) Shiv Nadar
c) Aditya Puri
d) Ramesh Mittal

Click here to View Answer
Answer c) Aditya Puri. The publication has recognised the iconic leader for his skills in building a world-class Indian bank at a time where there were no similar institutions in existence.

8. Which Indian cricketer has been appointed as Brand Ambassador by EdTech major, Great Learning?
a) Rohit Sharma
b) DInesh Karthik
c) Robin Uthappa
d) Virat Kholi

Click here to View Answer
Answer d) Virat Kholi. The captain of the Indian cricket team and the world’s #1 batsman, who also topped a recent ranking of India’s most powerful celebrities, will now be the face of the Great Learning brand.

9. Who has become 2nd Male Footballer To Score 100 International Goals?
a) Lionel Messi
b) Neymar
c) Gareth Bale
d) Cristiano Ronaldo

Click here to View Answer
Answer d) Cristiano Ronaldo. Portugal’s Cristiano Ronaldo has become the second male footballer to score 100 international goals after scoring against Sweden in Tuesday’s UEFA Nations League match.

10. Lok Sabha Passes Bill to reduce salaries of MPs by ___________.
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%

Click here to View Answer
Answer c) 30%. The Salary, Allowances and Pension of Members of Parliament (Amendment) Bill, 2020 was passed by the Lok Sabha. The bill seeks to cut salaries of MPs by 30%.

 

Leave a Comment