Current Affairs Quiz – September 15 2019

Current Affairs Quiz – September 15 2019

1. Which state has launched ‘Jan Soochna Portal’?
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Rajastan
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Rajastan. The state government of Rajasthan launched ‘Jan Soochna Portal’, a portal for quick access to information on government departments.

2. India’s tallest air traffic control tower inaugurated at_____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Coimbatore

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The tallest Air Traffic Control tower was inaugurated in India earlier this month at the Indira Gandhi International Airport.

3. International Day of Democracy is observed on _________________.
a) June 19
b) July 29
c) August 04
d) September 15

Click here to View Answer
Answer d) September 15. This year’s International Day of Democracy is an opportunity to recall that democracy is about people.

4. Theme for 2019 International Day of Democracy is______________.
a) Freedom
b) Participation
c) Liberty
d) Loyalty

Click here to View Answer
Answer b) Participation. 2019 Theme: Participation

5. Who won Belgian International badminton title?
a) Lakshya Sen
b) Akshaya Murthy
c) M Deepika Kumari
d) Raashmi Menon

Click here to View Answer
Answer a) Lakshya Sen. Rising Indian shuttler Lakshya Sen stunned second seed Victor Svendsen of Denmark in straight games to clinch the men’s singles title at the Belgian International Challenge.

6.Who has been appointed as Chancellor of Haryana Sports University?
a) Kapil Dev
b) Yuvraj Singh
c) MS Dhoni
d) Saurav Ganguly

Click here to View Answer
Answer a) Kapil Dev. Cricket legend Kapil Dev will be the first Chancellor of the Haryana Sports University at Rai in Sonipat district.

7. Great Ganga Run-2019 flagged off in ________.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat and Sports Minister Kiren Rijiju today flagged off Great Ganga Run-2019 at Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.

8. Maritime Communication Services in India launched at__________.
a) Vishakapatnam
b) Gujarat
c) Mumbai
d) Thrissur

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. Maritime Communication Services to offer broadband services to support those travelling at sea was launched at Mumbai, Maharashtra.

9. Among the following states, which state doesn’t have the sports university?
a) Tamil Nadu
b) Haryana
c) Gujarat
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. The Sports University of Haryana will be the third sports university established by a state government in the country after Swarnim Gujarat Sports University (Gandhinagar) and Tamil Nadu Physical Education and Sports University (Chennai).

10. Who is the Chief Minister of Maharastra ?
a) Nitin Gadkari
b) Devendra Fadnavis
c) Abhimanyu Dev
d) Jai shankar Prasad

Click here to View Answer
Answer b) Devendra Fadnavis. The Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis has approved Rs.1680 crore to water supply scheme for Aurangabad town in the Marathwada region.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment