Current Affairs Quiz – September 14 2019

Current Affairs Quiz – September 14 2019

1. Who has been appointed as the head of the world body’s observer mission in Yemen’s port city of Hodeidah?
a) Abhijit Guha
b) Vikram Singh
c) Mugen Rao
d) Santhosh Yadav

Click here to view Answer
Answer a) Abhijit Guha. Lieutenant General (retired) Abhijit Guha appointed as the Chair of the Redeployment Coordination Committee (RCC) and head of the UNMHA.

2. Hindi Divas is celebrated on_____________.
a) May 29
b) June 12
c) August 17
d) September 14

Click here to view Answer
Answer d) September 14. Hindi Divas (or Hindi day) is an annual day which is observed every year on 14 September all over India since 1953.

3. HimVijay exercise: to be organised by IAF on __________ border .
a) Pakistan
b) China
c) Sri Lanka
d) Nepal

Click here to view Answer
Answer b) China. The exercise has been codenamed ‘HimVijay’ is schedule to be carried out in October 2019 in Arunachal Pradesh, close to borders with China.

4. Who is the Union Minister of Information & Broadcasting of India?
a) Nirmala Sitharaman
b) Nithin Gadkari
c) Dharmendra Pradhan
d) Prakash Javadekar

Click here to view Answer
Answer d) Prakash Javadekar. Union Minister of Information & Broadcasting Prakash Javadekar announced that 118 new Community Radio Stations (CRS) are in process of being set-up across country.

5. Who has been appointed as head of IT Standing Committee?
a) Arvind Swant
b) Prahlad Joshi
c) Harsh Vardhan
d) Shashi Tharoor

Click here to view Answer
Answer d) Shashi Tharoor. The Government formed a Standing Committee for Information Technology comprising of 31 Members of Parliament (MP) from Lok Sabha and Rajya Sabha with Congress MP Shashi Tharoor as Chairperson of the committee.

6. Who has been appointed as president of NRAI?
a) Ravi Shankar Prasad
b) Narendra Singh Tomar
c) Anurag Katriar
d) Giriraj Singh

Click here to view Answer
Answer c) Anurag Katriar. NRAI announced the appointment of deGustibus Hospitality Executive Director and CEO Anurag Katriar as its new president.

7. NRAI – in this “R” represents_______________.
a) Regional
b) Reinforcement
c) Restaurant
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Restaurant. The National Restaurant Association of India (NRAI) announced the appointment of deGustibus Hospitality Executive Director and CEO Anurag Katriar as its new president.

8. India to develop 60 supercomputers in ____________.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 5

Click here to view Answer
Answer c) 3. Government of India has decided to indigenously build 60 supercomputers in the next three years.

9. Which exoplanet has earth-like temperatures?
a) 55 Cancri e
b) COROT-7b
c) Kepler-186f
d) K2-18b

Click here to view Answer
Answer d) K2-18b. For the first time ever the NASA astronomers have discovered water in the atmosphere of a planet named K2-18b.

10. When was the first time a military exercise between India and Thailand held?
a) 2000
b) 2006
c) 2008
d) 2010

Click here to view Answer
Answer b) 2006. The annual Joint Military Exercise between India and Thailand is being conducted since 2006. It is aimed to improve the level of defence co-operation between the Indian Army (IA) and the Royal Thailand Army (RTA) that will foster defence cooperation and bilateral relations between the 2 nations.

11. Maitree 2019 military exercise is to be held in ________ 2019.
a) December
b) November
c) October
d) September

Click here to view Answer
Answer d) September . The exercise will be conducted at Foreign coaching Node of Umroi in Meghalaya from 16 September to 29September of 2019.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment