Current Affairs Quiz – September 14 & 15 2020

Current Affairs Quiz – September 14 & 15 2020

1. Who won the men’s singles title at the US Open ?
a) Alexander Zverev
b) Dominic Thiem
c) Rafael Nadal
d) Roger Federer

Click here to View Answer
Answer b)Dominic Thiem. Thiem lifted the trophy after making a comeback in the five-set long marathon final 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (6). This was the first US Open final which was decided by a fifth-set-tie break.

2. When is Hindi Diwas observed?
a) September 13th
b) September 14th
c) September 15th
d) September 16th

Click here to View Answer
Answer b) September 14th. Hindi Diwas 2020 was celebrated across the country on September 14, 2020 to mark the adoption of Hindi written in Devanagari as the official language of the country by the Constituent Assembly in 1949.

3. Who is set to become the new Prime Minister of Japan?
a) Yoshihide Suga
b) Shigeru Ishiba
c) Fumio Kishida
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Yoshihide suga. Yoshihide Suga, Japan’s Chief Cabinet Secretary on September 14, 2020, won the leadership vote of the ruling Liberal Democratic Party (LDP) of Japan. He will soon secure the post of the new Prime Minister.

4. Takeo Konishi has taken over as Country Director of India in which among the following international financial institutions?
a) EBRD
b) World Bank
c) EIB
d) ADB

Click here to View Answer
Answer d) ADB. The Asian Development Bank (ADB) on September 14, 2020, announced that it has appointed Takeo Konishi as a Country Director of India. Takeo Konishi has succeeded Kenichi Yokoyama.

5. Who won F1 Tuscan Grand Prix 2020?
a) Alexander Robon
b) Max Verstappen
c) Lewis Hamilton
d) Valtteri Bottas

Click here to View Answer
Answer c) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton (Mercedes-Great Britain) has won the Formula One Tuscan Grand Prix 2020 held at Mugello Circuit, Italy. This was his 6th win of the season and 90th F1 win of his career.

6. Who has been appointed as chairman of Advertising Standards Council of India (ASCI)?
a) Ajay Naidu
b) Vishnuvi menon
c) Sandeep Varman
d) Subhash Kamath

Click here to View Answer
Answer d) Subhash Kamath . Subhash Kamath has been elected as the chairman of the board of governors of the Advertising Standards Council of India (ASCI). Kamath, who was serving as ASCI vice-chairman, will replace Rohit Gupta, president, Sony Pictures Networks.

7. PM Modi addressed the ‘Grih Pravesham’ event in which state?
a) Maharastra
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. Prime Minister Shri Narendra Modi has addressed the ‘Grih Pravesham’ event in Madhya Pradesh through video conferencing. Under this, 1.75 Lakh Families in Madhya Pradesh were delivered pucca houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana- Grameen (PMAY-G).

8. Which state govt has launched ‘GARIMA’ scheme for sanitation workers?
a) Assam
b) Odisha
c) Karnataka
d) himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. The Ministry of Housing and Urban Development Department, Odisha has signed a Ministry of Understanding (MoU) with not-for-profit organisation Urban Management Centre for providing the technical support to implement the scheme.

9. What is the capital of Maldives?
a) Phenom Phnn
b) Jakarta
c) Islamabad
d) Male

Click here to View Answer
Answer d) male. “Framework for U.S. Department of Defense-Maldives Ministry of Defense and Security Relationship” was signed between Deputy Assistant Secretary of Defense for South and Southeast Asia Reed Werner and Maldivian Minister of Defense Mariya Didi in Philadelphia on September 10, 2020.

10. Which nation has been elected as the member of the Commission on Status of Women ?
a) India
b) China
c) Pakistan
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer a) India. India has been elected as the member of the Commission on Status of Women (CSW), a body of the Economic and Social Council (ECOSOC). India will be a member of the prestigious body for four years from 2021 to 2025.

11. National Engineer’s Day is observed on____________.
a) September 15
b) October 10
c) October 28
d) September 24

Click here to View Answer
Answer a) September 15. In India, the Engineer’s Day is celebrated on September 15 every year, since 1968, to recognise the contribution of engineers’ in the development of the nation.

12. The Engineer’s day marks the birth anniversary of____________.
a) Sir CV Raman
b) Marie Curie
c) Vishweshvaraya
d) Talambir Singh

Click here to View Answer
Answer c) Vishweshvaraya. The day marks the birth anniversary of the engineering pioneer of India, Sir Mokshagundam Vishweshvaraya, (popularly known as Sir MV).

13. TikTok choses ___________ as its technology partner for its US operations.
a) AWS
b) Devops
c) Oracle
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Oracle. TikTok has chosen Oracle to be its technology partner for its American operations. Microsoft was also in a bid to acquire TikTok in the United States but the Chinese owner of the video-sharing platform “TikTok” chose Oracle over Microsoft to be its technology partner for its American operations.

14. International Day of Democracy is observed on_________.
a) September 03
b) September 15
c) September 25
d) September 28

Click here to View Answer
Answer b) September 15. International Day of Democracy is observed globally on 15th September every year. The International Day of Democracy provides an opportunity to review the state of democracy in the world.

15. Who has been as appointed Executive Director at ADB?
a) Sameer Kumar Khare
b) Shruthi Kamath
c) Ashwin Dev
d) Aaryan Khan

Click here to View Answer
Answer a) Sameer Kumar Khare. Khare is a 1989-batch Indian Administrative Service (IAS) officer of Assam cadre. He is currently serving as Additional Secretary in the Department of Economic Affairs under Ministry of Finance.

16. Rajesh Khullar appointed Executive Director at which bank?
a) ADB
b) World Bank
c) RBI
d) SBI

Click here to View Answer
Answer b) World Bank. The Appointment Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of Rajesh Khulla for a tenure of three years from the date of assumption of charge or till the date of his superannuation (August 23, 2023).

Leave a Comment