Current Affairs Quiz – September 13 2019

Current Affairs Quiz – September 13 2019

1. Sahibganj town is situated at___________.
a) Uttarkhand
b) Madhya Pradesh
c) Odisha
d) Jharkhand

Click here to view Answer
Answer d) Jharkhand. Prime Minister Narendra Modi inaugurated India’s second Multi-Modal Cargo Terminal (built at Sahibganj) online from Ranchi, Jharkhand.

2. Unani Medical Centre to be inaugurated at ____________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer a) New Delhi. Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH Shripad Yesso Naik will be inaugurating Unani Medical Centre at New OPD Building in Safdarjung Hospital, New Delhi

3. Indian, Chinese soldiers engage in face-off briefly in ___________.
a) Tso Moriri
b) Rohtang Pass
c) Ladakh
d) Pangong Tso

Click here to view Answer
Answer c) Ladakh. Tensions between Indian and Chinese border troops intensified once again as soldiers of India and China were engaged in a prolonged face-off near Pangong Tso lake in eastern Ladakh.

4. Foundation Stone for Indian Institute of Skills (IIS) laid In _________.
a) Ahmedabad
b) Mumbai
c) Jamshedpur
d) Pune

Click here to view Answer
Answer b) Mumbai. Union Minister of state for Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) Mahendra Nath Pandey laid the foundation stone for Indian Institute of Skill (IIS) at Mumbai, Maharashtra.

5. Who has been appointed as Director General of Health Services?
a) Sanjay Tyagi
b) Vamsi Chandran
c) Abhimanyu Dev
d) Sai Suryansh

Click here to view Answer
Answer a) Sanjay Tyagi . The government on September 12 announced the appointment of Dr Sanjay Tyagi as Director General of Health Services (DGHS) with immediate effect.

6. Exercise Maitree-2019 is between India and___________.
a) Thailand
b) Indonesia
c) Sri Lanka
d) Japan

Click here to view Answer
Answer a) Thailand. India and Thailand are all set to organize Joint Military Exercise MAITREE-2019 at Foreign Training Node, Umroi (Meghalaya) from 16-29 Sep 2019.

7. Who is the Union Human Resource Development Minister of India?
a) Arjun Munda
b) Kiren Rijuju
c) Ramesh Pokhriyal
d) Amit Bhargav

Click here to view Answer
Answer c) Ramesh Pokhriyal. Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ presented CBSE Teacher Awards – 2018 to 34 teachers at an event here.

8. NGT – in this “G” represents___________.
a) Government
b) Governance
c) Green
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Green. Expressing concern over depleting groundwater levels, the National Green Tribunal (NGT) has set up a committee to formulate steps required to prevent its unauthorised extraction.

9. The contract for modernisation of “Air Defence Complex Kashmir and Radar Fregat MAE” was signed between__________.
a) India and Japan
b) India and China
c) India and Sri Lanka
d) India and Russia

Click here to view Answer
Answer d) India and Russia. The contract for modernisation of “Air Defence Complex Kashmir and Radar Fregat MAE” on P-15 (Delhi class) of ships was signed between the Ministry of Defence and JSC Rosoboronexport, Russian Federation.

10. Which country is hosting ongoing UNCCD COP14 conference?
a) Greenland
b) Scotland
c) Geneva
d) India

Click here to view Answer
Answer d) India. India is hosting the ongoing UNCCD COP14 that started from 2 September and will culminate on 13 September 2019.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment