Current Affairs Quiz – September 12 2019

Current Affairs Quiz – September 12 2019

1. Who has been appointed Principal Secretary to PM Modi?
a) Pramod Kumar Mishra
b) Ashish Anand
c) Thirugnana Sambantham
d) Jeeva Goyal

Click here to View Answer
Answer a) Pramod Kumar Mishra.Appointments Committee of Cabinet (ACC) has approved the appointment of Dr. P.K. Mishra as Principal Secretary to Prime Minister Narendra Modi with effect from 11 September 2019.

2. International Day for South South Cooperation is observed on __________.
a) June 19
b) July 25
c) September 12
d) October 03

Click here to View Answer
Answer c) September 12. International Day for South-South Cooperation is observed on 12 September.

3. Theme for International Day for South-South Cooperation is ____________________.
a) From Action to commitment
b) From Commitment to Action
c) From Dedication to Action
d) From Obligation to Action

Click here to View Answer
Answer b) From Commitment to Action .The theme for the 2019 South-South Cooperation is From Commitment to Action.

4. 24th World Energy Congress held in __________.
a) Spain
b) Abu Dhabi
c) Bazil
d) Tokyo

Click here to View Answer
Answer b) Abu Dhabi. The 24th World Energy Congress was held in Abu Dhabi, at the Abu Dhabi National Exhibition Centre, United Arab Emirates (UAE).

5. Capital of Iceland is___________.
a) Helsinki
b) Nuuk
c) Oslo
d) Reykjavik

Click here to View Answer
Answer d) Reykjavik. President of India Ram Nath Kovind, addressed the India-Iceland Business Forum in Reykjavik, (capital of Iceland) on 11 September 2019.

6. Who has been appointed Principal Advisor to PM Modi?
a) OM Birla
b) Ajmal Yadav
c) PK Sinha
d) Vikram Sinha

Click here to View Answer
Answer c) PK Sinha. Appointments Committee of Cabinet (ACC) has approved the appointment of P.K. Sinha as Principal Advisor to Prime Minister Narendra Modi with effect frrom 11 September 2019.

7. 8th Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER8) held in ___________.
a) Norway
b) Japan
c) Abu Dhabi
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Abu Dhabi. United Arab Emirates hosted the 8th Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER8) on 10 September 2019, alongside the 24th World Energy Congress.

8. India to receive first Rafale fighter jet in September from____________.
a) USA
b) France
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) France. The first Rafale fighter jet will be handed over to India in September, French President Emmanuel Macron said in Paris during the course of Indian Prime Minister Narendra Modi’s visit to his country.

9. State Bank Of India To Sell Up To ________ Stake In SBI Life Insurance.
a) 4.5%
b) 5.1%
c) 7.8%
d) 8.9%

Click here to View Answer
Answer a) 4.5% . State Bank of India said it will sell stake in its life insurance arm to meet the minimum public shareholding norms. SBI’s board has approved an offer-for-sale of at least 3.5 percent stake

10. IBA – in this “B” represents_____________.
a) Bank
b) Board
c) Bureau
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bank. Mahabaleshwara MS, Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA).

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment