Current Affairs Quiz – September 11 2019

Current Affairs Quiz – September 11 2019

1. Which state government has announced to offers cows for adoption online?
a) Maharastra
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. The state government of Madhya Pradesh is launching an online service for those wanting to adopt a cow and provide sheds to them at gaushalas (cow shelters) across the State.

2. Kisan Man Dhan Yojana scheme is for___________.
a) Colleges
b) Adults
c) Schools
d) Agriculture

Click here to View Answer
Answer c) Schools. Prime Minister Narendra Modi is schedule to launch Kisan Maan Dhan Yojana on 12 September 2019 at Ranchi in Jharkhand.

3. Which city has confirmed as host venue for COP26 climate summit?
a) Rome
b) Dublin
c) Glasgow
d) Paris

Click here to View Answer
Answer c) Glasgow. The UK has won the bid to host the 26th Conference of the Parties, known as COP26, following a partnership with Italy.

4. India lost __________ of grasslands in a decade, according to (UNCCD) .
a) 10%
b) 18%
c) 29%
d) 31%

Click here to View Answer
Answer d) 31%. India lost 31 per cent, or 5.65 million hectares (mha), of grassland area in a decade, showed data the Union government presented to the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD)

5. Who has been appointed as Andhra Pradesh Lokayukta?
a) Narayana Reddy
b) Narasima Rao
c) Jaishankar Pandey
d) P Lakshmana Reddy

Click here to View Answer
Answer d) P Lakshmana Reddy. The Andhra Pradesh (AP) government appointed Justice P Lakshmana Reddy, a former judge of the AP high court, as the state’s Lokayukta for five years.

6. Blackstone Group Inc,. belongs to_________.
a) USA
b) India
c) UK
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) USA. Alternative investment firm Blackstone Group Inc has agreed to acquire the 50% stake it didn’t already own in Indiabulls Real Estate Ltd’s office assets for Rs 4,420 crore ($616 million).

7. India and NITTTR signs MoU to set up digital simulation lab in ____________.
a) Chandigarh
b) Raipur
c) Udaipur
d) Jamshedpur

Click here to View Answer
Answer a) Chandigarh. With an aim to impart better training quality for the large scale industralisation of the country, the National Institute of Technical Teachers Training and Research (NITTTR)

8. Which brand will invest ₹300 crore to set up Indian Institute of Skills?
a) Reliance
b) TATA
c) L&T
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) TATA. The ministry of skills development and entrepreneurship has joined hands with Tata Group to set up an Indian Institute of Skills (IIS) in Mumbai, in which the latter will invest around ₹300 crore.

9. Who has launched National Animal Disease Control Programme?
a) Venkaiah Naidu
b) OM Birla
c) PM Modi
d) Ram Nath Govind

Click here to View Answer
Answer c) PM Modi. Taking a step closer towards realising the electoral promise of doubling farm income by 2022, Prime Minister Narendra Modi is scheduled to launch the National Animal Disease Control Programme (NADCP)

10. Who is the current Prime Minister of Nepal?
a) Pushpa Kamal Dahal
b) Sher Bahadur Deuba
c) Bidhya Devi Bhandari
d) KP Sharma Oli

Click here to View Answer
Answer d) KP Sharma Oli. Prime Minister Narendra Modi and his Nepal counterpart KP Sharma Oli jointly inaugurated South Asia’s first cross-border petroleum products pipeline from Motihari (in Bihar) in India to Amlekhgunj in Nepal through video conference.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment