Current Affairs Quiz – September 11 & 12 & 13 2020

Current Affairs Quiz – September 11 & 12 & 13 2020

1. Who is appointed as celebrity advocate of UNICEF India?
a) Sachin Tendulkar
b) Ayushmann Khurrana
c) Priyanka Chopra
d) Deepika Padukone

Click here to View Answer
Answer b) Ayushmann Khurrana. Ayushmann Khurrana is appointed as the celebrity advocate for children’s rights campaign – ‘For Every Child’ of UNICEF India. Khurrana will promote and support UNICEF towards ending violence against children.

2. Which country topped the Global Economic Freedom Index 2020?
a) Hong Kong
b) Singapore
c) New Zealand
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer a) Hong Kong. Hong Kong topped the Global Economic Freedom Index 2020.

3. When is International Day for South-South Cooperation observed?
a) 20 July
b) 16 August
c) 12 September
d) 16 October

Click here to View Answer
Answer c) 12 September . International Day for South-South Cooperation is observed on 12 September. The main aim of South-South Cooperation is to strengthen the self-reliance of developing countries by enhancing their creative capacity to find solutions and technological capacities to their development problems and formulate the requisite strategies to address them.

4. India ranks ________ on Global Economic Freedom Index 2020.
a) 68th
b) 83rd
c) 105th
d) 132nd

Click here to View Answer
Answer c) 105th. India has ranked 105th position on the Global Economic Freedom Index 2020. India has fallen 26 spots as it stood at the 79th spot in last year’s rankings. Hong Kong topped the rankings. It was followed by Singapore.

5. Where is the 13th edition of Aero India-21 held?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. Defence Minister Rajnath Singh launched the Aero India 2021 website aeroindia.gov.in at New Delhi on 11 September. This will give go-ahead for space-booking. The 13th edition of Aero India-21 will be held at Air Force Station, Yelahanka, Bengaluru, Karnataka from 3-7th February 2021.

4. _________ launched Five Star Villages Scheme.
a) Indian Railways
b) Ministry of Road Transport
c) India Post
d) AIM

Click here to View Answer
Answer c) India Post. The aim is to ensure universal coverage of flagship postal schemes in rural areas of the country. The scheme was launched by Union State for Communications Minister Sanjay Dhotre.

5. India, __________ signed agreement on Reciprocal Provision of Supplies and Services between Forces.
a) China
b) Russia
c) Sri Lanka
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Russia. India and Japan signed an agreement concerning Reciprocal Provision of Supplies and Services between the Armed Forces of India and The Self-Defense Forces of Japan. The agreement was signed by Ambassador of Japan Mr. Suzuki Satoshi and Defence Secretary Dr. Ajay Kumar.

6. Golden Temple got FCRA Registration, FCRA – Expand as_____________.
a) Foreign Contribution Regulation Act
b) Fiscal Cooperation Regulation Act
c) Foreign Consideration Regulation Act
d) Flagship Contribution Regulation Act

Click here to View Answer
Answer a) a) Foreign Contribution Regulation Act. The Union Home Ministry recently granted Foreign Contribution Regulation Act (FCRA) registration to Gurdwara Harmandir Sahib, or the Golden Temple, in Amritsar.

7. Who launched the Society for Affordable Redressal of Disputes-Ports (SAROD-Ports)?
a) Parshottam Rupala
b) D. V. Sadananda Gowda
c) Vijay Rupani
d) Mansukh Mandaviya

Click here to View Answer
Answer d) Mansukh Mandaviya.Union Minister of State for Shipping (I/C) Mansukh Mandaviya virtually launched the Society for Affordable Redressal of Disputes-Ports (SAROD-Ports) in New Delhi. The ports are aimed for affordable and timely resolution of disputes in a fair manner.

8. Which card launched Central Bank Digital Currency testing platform?
a) Visa Card
b) Rupay Card
c) master Card
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c Master card. Mastercard has invited Central Banks, Commercial Banks and tech and advisory firms to evaluate the suitability of CBDCs in a country or region.

9. Which nation spacecraft named after fallen astronaut of Indian decent Kalpana Chawla?
a) USA
b) Japan
c) Russia
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) USA. Northop Grumman, an American global aerospace and defence technology company has announced that its next Cygnus capsule will be named “S.S. Kalpana Chawla”, in memory of the mission specialist who died in 2003 with her six crewmates aboard the space shuttle Columbia.

10. Poonam Khatri has claimed World Championship status after her silver medal at the Wushu World Championship, who is a_____________.
a) Teacher
b) Naval Officer
c) Army Officer
d) Police

Click here to View Answer
Answer d) Police. Indian Police Officer, Poonam Khatri has claimed World Championship status after her silver medal at the Wushu World Championship last year has been upgraded to a Gold medal. Poonam hails from Haryana’s Jhajjar district.

11. World First Aid Day is observed on_____________.
a) September 11
b) September 18
c) September 12
d) September 26

Click here to View Answer
Answer c) September 12. The day was started by the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) in 2000.

12. “Piggery Mission” has launched by_____________.
a) Assam
b) Odisha
c) Meghalaya
d) Chattisgarh

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya. It is being launched under the aegis of Meghalaya Livestock Enterprises Advancement Society (MLEADS) and funded by the National Cooperative Development Corporation (NCDC).

13. Which film from India won Best Screenplay award at Venice Film Festival?
a) Gully Boy
b) The Disciple
c) Rent House
d) Ann and Spider

Click here to View Answer
Answer b) The Disciple. The Marathi-language movie, about the personal and professional experiences of a Hindustani classical singer, was among 18 titles in the competition section.

14. Who won US Open title 2020?
a) Naomi Osaka
b) Victoria Azranka
c) Serena Williams
d) Venus Williams

Click here to View Answer
Answer a) Naomi Osaka . The fourth seed Osaka, overcame her unseeded opponent 1-6, ,6-3, 6-3 in one hour 53 minute inside Arthur Ashe Stadium at Flushing Meadows in New York.

15. Rajasthan Partnered with which bank to develop MSMEs?
a) SIDBI
b) SBI
c) RBI
d) ASME

Click here to View Answer
Answer a) SIDBI. Industries Minister Parsadi Lal Meena said that Rajasthan’s Department of Industries and Sidbi partnered on September 12. 2020 to provide financial, technical, marketing and export support to Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the state.

16. UK Entered into First Major Post-Brexit Deal with which country?
a) Russia
b) Japan
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Japan. This UK-Japan Comprehensive Economic Partnership Agreement has a great significance as now onward 99% of exports to Japan will be tariff-free.

17. Recently, which country declared rape a national emergency after spike in cases?
a) Indonesia
b) Hong Kong
c) Liberiya
d) Tanzania

Click here to View Answer
Answer c) Liberiya. Liberian President George Weah has declared rape a national emergency and ordered new measures to tackle the problem after a recent spike of cases in the West African state.

18. PM Modi dedicates to the Nation 3 key projects related to Petroleum sector in which state?
a) Haryana
b) Punjab
c) Maharastra
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer d) Bihar. Prime Minister Narendra Modi dedicated to the Nation three key projects related to the Petroleum sector in Bihar through video conferencing today.

Leave a Comment