Current Affairs Quiz – September 10 & 11 2018

Current Affairs Quiz – September 10 & 11 2018

1. ‘Sagarmatha Friendship-2’ exercise will take place in___________.
a) China
b) Nepal
c) India
d) Srilanka

Click here to View Answer
Answer a) China. Nepal will take part in a 12-day-long military exercise with China later this month, Nepalese Army spokesperson Brigadier General Gokul Bhandaree said. The ‘Sagarmatha Friendship-2’ exercise will take place in China’s Chengdu city.

2. Who has became the first bowler in women’s cricket to pick 300 international wickets?
a) Jhulan Goswami
b) vedha Krishnamurthy
c) Harmanpreet Kaur
d) Ektha Bisht

Click here to View Answer
Answer a) Jhulan Goswami. Indian pacer Jhulan Goswami became the first bowler in women’s cricket to pick 300 international wickets after reaching the landmark figure in India’s nine-wicket win over Sri Lanka.

3. Which Indian airline has started thier first dedicated cargo service?
a) Indigo
b) Air Express
c) Spicejet
d) Jet Airways

Click here to View Answer
Answer c) Spicejet. SpiceJet will start a dedicated air cargo service under the SpiceXpress brand from September 18.

4. Vostok-2018 is associated with which country?
a) China
b) Russia
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Russia. Russia began its biggest military exercise since the Cold War, involving around 3 lakh troops, 36,000 vehicles and over 1,000 aircraft. The ‘Vostok-2018’ exercise, being held in eastern Siberia, will last for five days.

5. Who has become the first Indian to win medal in IAAF Continental Cup?
a) Ajay Singh
b) Vishnu Unnikrishnan
c) Sampath Yadav Kumar
d) Arpinder Singh

Click here to View Answer
Answer d) Arpinder Singh. Triple jumper Arpinder Singh created history by becoming the first Indian to win a medal in the IAAF Continental Cup as he clinched a bronze but star javelin thrower Neeraj Chopra finished sixth with a below-par show here.

6. Alibaba is a___________company
a) Japan
b) Russian
c) US
d) Chinese

Click here to View Answer
Answer d) Chinese. Chinese billionaire and Alibaba Co-founder Jack Ma today announced he will step down as the company’s Executive Chairman on his 55th birthday on September 10, 2019. Ma will be succeeded by current CEO Daniel Zhang.

7. According to Reuters, Which country has the largest oil supplier to India?
a) Iraq
b) Saudi
c) Oman
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer a) Iraq. Ahead of US sanctions on Iranian oil, Iraq has replaced Saudi Arabia as India’s largest oil supplier in August, according to Reuters. Despite the lower purchases, Iran remained the third biggest oil supplier to India during the month.

8. Who has recieved the Sarala Puraskar award  2018?
a) Satrughna Pandav
b) Sri Govind Mishra
c) Pandit Umesh Chandra Karto
d) Pandit Ragavendra

Click here to View Answer
Answer a) Satrughna Pandav. Eminent novelist of India, Sri Govind Mishra will be the Chief Guest of the Sarala Award function. He has been chosen for this honor for his poetry collection ‘Misra Dhrupad’. This award consists of a cash award of Rs. 5,00,000/- along with a citation.

1 Comment

Leave a Comment