Current Affairs Quiz – September 09 & 10 2020

Current Affairs Quiz – September 09 & 10 2020

1. Who won Indira Gandhi Peace Prize 2019?
a) David Attenborough
b) Adam Samson
c) John Paul
d) Abinav Mishra

Click here to View Answer
Answer a) David Attenborough. David Attenborough, a renowned author, and natural historian was conferred with Indira Gandhi Peace Prize 2019 by the Indira Gandhi Memorial Trust.

2. What is the capital of Angola?
a) Monrovia
b) Luanda
c) Jakarta
d) Phnom Phen

Click here to View Answer
Answer b) Luanda. India and Angola held their first joint commission meeting on September 8, 2020. In the meeting, the countries have decided to expand their trade relation.

3. ‘eSanjeevani’ is associated to______________.
a) Books
b) Loans
c) Medicine
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Medicine. Recently, ‘eSanjeevani’ telemedicine service completed about 3 lakh tele-consultation (online cosultations) . eSanjeevani is the platform of the Union Health Ministry that provides tele-consultations.

4. Who has become new President of All India Tennis Association?
a) Salwan Padar
b) Jalan Pandit
c) Praveen Bennet
d) Anil Jain

Click here to View Answer
Answer d) Anil Jain. The All India Tennis Association (AITA) has elected Anil Jain as its new president, while Anil Dhupar was chosen as its secretary-general.

5. Organic Food Processing Unit inaugurated in __________________.
a) Assam
b) Odisha
c) Sikkim
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. With the inauguration of this food processing unit, 5000 farmers will be benefitted and it is expected to leverage an investment of Rs 50.33 crores.

6. “Apka Mitra” chatbot for UG courses – launched by_____________.
a) Punjab
b) Hayrana
c) Bihar
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana Chief Minister, Manohar Lal Khattar has launched Educational WhatsApp Chatbot “Apka Mitra” & Online Admission Platform for UnderGraduate (UG) courses in government-aided and self-financed colleges for the new academic session 2020-21.

7. Recently, RBI has ceased banking operations of which payment bank?
a) Aditya Birla Idea Payments Bank
b) Paytm Payments bank
c) Phonepe Payments bank
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Aditya Birla Idea Payments Bank. Now the bank company could not able to work successfully and applied for voluntary winding up by the Vodafone Idea Limited which holds 51% in ABIP bank and the remaining 49% by Grasim Industries Limited.

8. International Day to Protect Education from Attack is observed on____________.
a) 10 June
b) 14 July
c) 28 August
d) 09 September

Click here to View Answer
Answer d) 9 September. International Day to Protect Education from Attack is observed globally on 9th September. In proclaiming the International Day to Protect Education from Attack to be celebrated for the first time in 2020.

9. What is the theme for International Day to Protect Education from Attack 2020?
a) Proclaimed Studies
b) Spread Awareness about Education
c) Protect Education, Save a Generation
d) Protect All

Click here to View Answer
Answer c) Protect Education, Save a Generation.

10. PM Modi inaugurates Patrika Gate in ______________.
a) Jaipur
b) Dispur
c) Kohima
d) Indore

Click here to View Answer
Answer a) Jaipur. The Patrika Gate was built by the Patrika group of Newspapers on the Jawaharlal Nehru Marg in Jaipur.

11. Which bank has topped in EASE 2.0 Index by IBA?
a) SBI
b) Bank of Baroda
c) Oriental bank of commerce
d) PNB

Click here to View Answer
Answer a) SBI. As per the EASE Banking Reforms Index 2.0, Bank of Baroda has been placed at the first spot. State Bank of India and Oriental Bank of Commerce (OBC) got the 2nd and 3rd place respectively.

12. Which state has topped NSO report as Most literate state in India?
a) Uttar Pradesh
b) Maharastra
c) Bihar
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. Kerala topped the list of the most literate state in India in the National Statistical Office (NSO) survey. The literacy rate of Kerala is 96.2%.

13. Which state has stood last in NSO report as Most literate state in India?
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Telangana
d) Karnatka

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh stood last with 66.4% literacy rate. The report was released by the Union Ministry of Statistics and Programme Implementation.

14. World Suicide Prevention Day is observed on____________.
a) August 26
b) October 13
c) September 10
d) September 15

Click here to View Answer
Answer c) September 10. The day is observed with an objective to create awareness about the mental health and prevent suicides. The International Association for Suicide Prevention (IASP) and World Health Organisation together observe the day. The day is being observed since 2003.

15. What is the theme for World Suicide Prevention Day 2020?
a) Working against suicide
b) Working Together to Prevent Suicide
c) Spread Positivity
d) Create awareness about the mental health and prevent suicides

Click here to View Answer
Answer b) Working Together to Prevent Suicide. The International Association for Suicide Prevention (IASP) and World Health Organisation together observe the day. The day is being observed since 2003.

16. Indian Air Force to formally induct Rafale Fighter Jets in ____________.
a) Ambala
b) Sulur
c) Vizag
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Ambala. The first five Indian Air Force Rafale aircraft have arrived to the Air Force Station, Ambala from France on July 27th, 2020.

17. Currently, how many public sectors bank in India?
a) 11
b) 12
c) 15
d) 18

Click here to View Answer
Answer b) 12. Currently, there are 12 Public Sector Banks and 1 state-owned Payments Bank in India.

18. Who has become new chairman of National School of Drama?
a) Naresh Gupta
b) Vimal Naren
c) Rahul Nair
d) Paresh Rawal

Click here to View Answer
Answer d) Paresh Rawal. Former Lok Sabha MP and Bollywood actor, Paresh Rawal have been appointed as the new chief of National School of Drama by President Ram Nath Kovind.

19. South India’s first Kisan rail has flagged off by_____________.
a) Piyush Goyal
b) Narendra Modi
c) Jegan Mohan Reddy
d) VK Yadav

Click here to View Answer
Answer c) Jegan Mohan Reddy. Andhra Pradesh Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy & Union Minister for Agriculture Narendra Singh Tomar flagged off the train, via a video link from New Delhi and Amaravati. This train, loaded with 14 parcel vans, will cover a distance of 2,150 km in 40 hours.

20. SAFAL for organic cotton growers has launched by______________.
a) RBI
b) SBI
c) Agriculture ministry
d) All India Agricultural association

Click here to View Answer
Answer b) SBI. State Bank of India is planning to launch a loan product named “SAFAL” for organic cotton growers. The product Safe and Fast Agriculture Loan (SAFAL) is primarily focussed on organic cotton growers who don’t have any credit history.

21. Which country has signed mou with India on Reciprocal Provision of Supplies & Services?
a) Russia
b) Japan
c) Australia
d) France

Click here to View Answer
Answer b) japan. India and Japan signed an agreement concerning Reciprocal Provision of Supplies and Services between the Armed Forces of India and The Self-Defense Forces of Japan.

Leave a Comment