Current Affairs Quiz – September 08 2019

Current Affairs Quiz – September 08 2019

1. The 6th India China SED was held in ___________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. The 6th round of India-China strategic economic dialogue is being held in New Delhi. The three day event will be held on 7-9 September 2019. The dialogue will discuss various issues, including infrastructure, energy and pharmaceuticals.

2. First IoT in Mini Piped Water Scheme launched at ___________.
a) Amingaon
b) Coimbatore
c) Indore
d) Yalnam

Click here to view Answer
Answer a) Amingaon. The Public Health Engineering Department (PHED) Assam and Piramal Water Pvt Ltd (Piramal Sarvajal), launched a project on the deployment of the first Internet of Things (IoT) solution in single village mini piped water supply scheme.

3. Subroto Cup is associated with_________.
a) Volley Ball
b) Cricket
c) Hockey
d) Foot Ball

Click here to view Answer
Answer d) Foot Ball. Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan (BKSP) defeated Nilmani English School, Manipur with 4-0 to successfully defend their U17 Girls Subroto Cup International Football 2019 title held in New Delhi.

4. Who has released Loktantra Ke Swar book?
a) PM Modi
b) Om Birla
c) Venkaiah Naidu
d) Amit Shah

Click here to view Answer
Answer c) Venkaiah Naidu. Vice President of India M. Venkaiah Naidu released the Books on President’s speeches titled ‘Loktantra Ke Swar (Khand 2)’ in Hindi.

5. Who won US Open final Grand Slam title in women category?
a) Bianca Andreescu
b) Serena Williams
c) Canadica John
d) Yoshiva Nvok

Click here to view Answer
Answer a) Bianca Andreescu. Teenager Bianca Andreescu stunned Serena Williams in a gripping US Open final to claim a first Grand Slam title and deny the American a 24th major.

6. Free LPG Ujjwala scheme achieves ________ target before schedule.
a) 2 crore
b) 4 crore
c) 6 crore
d) 8 crore

Click here to view Answer
Answer c) 6 crore. The government will achieve the target of giving 8 crore free cooking gas (LPG) connections to the poor nearly seven months ahead of schedule with Prime Minister Narendra Modi set to handover the 8-croreth connection.

7. Ram Jethmalani is passed away at 95, is associated with___________.
a) Lawyer
b) Union Minister
c) Doctor
d) Both a and b

Click here to view Answer
Answer d) Both a and b. Ram Jethmalani, one of India’s well-known lawyers and a former union minister, died at his home in Delhi. He was 95.

8. 68th Plenary of the North Eastern Council (NEC) in _____________.
a) Pune
b) Jamshedpur
c) Guwahati
d) Jhansi

Click here to view Answer
Answer c) Guwahati. Union Home Minister Amit Shah has asserted that the Article 371, which provides special provisions for North Eastern states, will not be tampered with.

9. International Literacy Day is observed on ______________.
a) April 28
b) June 03
c) July 29
d) September 8

Click here to view Answer
Answer d) September 8. International Literacy Day, celebrated annually on 8 September, is an opportunity for Governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates.

10. Theme for International Literacy Day 2019 is________________.
a) Literacy and Multilingualism
b) Loyalty and Multilingualism
c) Literacy and Honesty
d) Honesty and Multilingualism

Click here to view Answer
Answer a) Literacy and Multilingualism.

11. RBI bars ___________ Small Finance Bank from opening new branches, caps CEO pay.
a) Equitas
b) YES
c) Repco
d) RBL

Click here to view Answer
Answer a) Equitas. The Reserve Bank of India has barred Equitas Small Finance Bank from opening new branches after it missed the deadline to list its shares on stock exchanges, a key licensing condition.

12. Samuel Eto’o has announced his retirement, is associated with_____________.
a) Cricket
b) Volley Ball
c) Foot ball
d) Basket ball

Click here to view Answer
Answer c) Foot Ball. Former Barcelona, Inter Milan and Chelsea striker Samuel Eto’o has announced his retirement from football at the age of 38.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment