Current Affairs Quiz – September 07 2019

Current Affairs Quiz – September 07 2019

1. Who is the next newly appointed Ambassador of India to the Kingdom of Norway?
a) B. Bala Bhaskar
b) Abhay krishna
c) Ranjith Prem
d) Sibin Therattil

Click here to View Answer
Answer a) B. Bala Bhaskar. B Bala Bhaskar appointed as the next Indian Ambassador to Norway. The ministry of External Affairs (MEA) Bala Bhaskar (IFS: 1993)appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Norway.

2. Yudh Abhyas 2019 exercise between _______________.
a) India and Thailand
b) India and USA
c) USA and Russia
d) Russia and India

Click here to View Answer
Answer b) India and USA. The 15th edition of the biggest joint military exercise Yudh Abhyas 2019 took place between Indian and the United States(US) at Lewis McChord Joint Airforce Base,Washington(US) continue till 18th September.

3. Who is the Defence Minister of India?
a) Amit Shah
b) Arjun Munda
c) Jaishankar
d) Rajnath Singh

Click here to View Answer
Answer d) Rajnath Singh. Defence Minister Rajnath Singh held talks with his South Korean counterpart Jeong Kyeongdoo, Minister of National Defence, on the second day of his 3-day visit to Republic of Korea (ROK) in Seoul.

4. India hosts 6th India-China Strategic Economic Dialogue is held at___________.
a) Shanghai
b) Yuzuvendra
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. India is hosting 6th India-China Strategic Economic Dialogue (SED) in New Delhi. The three-day Dialogue will be held from 7-9 September 2019.

5. Which department won Best Ministry for Implementation of Swachhata Action Plan for 2018-19?
a) Indian Navy
b) Indian Railways
c) Indian Police
d) IMD

Click here to View Answer
Answer b) India Railways. On occasion of Swachh Mahotsav 2019 held at Vigyan Bhavan in New Delhi (on 6 September 2019), President of India Ram Nath Kovind presented an award to Indian Railways as Best Ministries for Implementation of Swachhata Action Plan for 2018-19.

6. Who has been appointed “chief of the General Staff of the Korean People’s Army,”?
a) Jim Chang
b) Yang Suki
c) Pak Jong Chon
d) Amnik Younf

Click here to View Answer
Answer c)Pak Jong Chon. Pak Jong Chon was appointed the “chief of the General Staff of the Korean People’s Army,” media sources reported.

7. Abdul Qadir is passed away aged 63, is associated with___________.
a) Cricketer
b) Politician
c) Freedom Fighter
d) Athlete

Click here to View Answer
Answer a) Cricketer.Former Pakistan legspinner Abdul Qadir, aged 63, passed away after a cardiac arrest on Friday, September 6.

8. India’s domestic air passenger traffic beats global trend, up by ________ in July.
a) 3.5%
b) 5.8%
c) 7.2%
d) 8.9%

Click here to View Answer
Answer d) 8.9%. At a time when the global air passenger growth is decreasing, Indian domestic air passenger market clocked an 8.9% growth in July this year.

9. Robert Mugabe is passed away at 95, is associated with____________.
a) Sports
b) Politics
c) Science
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Politics. Robert Mugabe, the Zimbabwean independence icon turned authoritarian leader, has died aged 95.

10. Centre to infuse ₹__________ crore in state general insurance firms.
a) 9000
b) 10000
c) 12000
d) 15000

Click here to View Answer
Answer c) 12000. National Insurance, Oriental Insurance and United India Insurance — are going to be infused with funds worth ₹12,000 crore to boost their capital base and meet regulatory norms, sources said.

Leave a Comment