Current Affairs Quiz – September 06 2019

Current Affairs Quiz – September 06 2019

1. According to the reports, India has secured______ th rank in World Travel Tourism Competitiveness Index.
a) 26
b) 34
c) 59
d) 72

Click here to View Answer
Answer b) 34. According to the reports, tourism in India is seeing an upward trend as India ranks 34th position on world travel and tourism competitiveness index.

2. Which state govt has signed with Delaware State of America sign MoU for sister state?
a) Andhra Pradesh
b) Meghalaya
c) Assam
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Gujarat Government and Delaware State of America today signed MoU -Memorandum of Understanding for sister state.

3. IRDAI in this “R” represents_________.
a) Rules
b) Reminding
c) Regulatory
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Regulatory. In a move that can positively impact the availability of finance for trade, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) will liberalise norms for trade credit insurance.

4. The first ever Mobile Science Exhibition (SCIENCE EXPLORER) of NCSM is held at___________.
a) Mysore
b) Leh
c) Thiruvananthapuram
d) Indore

Click here to View Answer
Answer b) Leh. The Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent charge), Shri Prahlad Singh Patel flagged off the first ever Mobile Science Exhibition (SCIENCE EXPLORER) for the entire Ladakh Region in Leh.

5. Kiran Nagarkar is passed away at 77, is associated with___________.
a) Educationist
b) Writer
c) Journalist
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these. Sahitya Akademi Award-winning writer Kiran Nagarkar died at the age of 77. He suffered a brain haemorrhage on September 2 and breathed his last on September 5.

6. Which country is conduct 2019 Exercise TSENTR?
a) India
b) Russia
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Russia. Exercise TSENTR 2019 is a component of the annual exercises part of the Russian Armed Forces like an annual coaching cycle.

7. Who has become the youngest ever captain in 142 years of Test cricket history?
a) Rashid Khan
b) Tatenda Taibu
c) Mansoor Ali Khan Pataudi
d) Virat Kholi

Click here to View Answer
Answer a) Rashid Khan . Afghan Cricketer Rashid Khan has become the youngest ever captain in 142 years of Test cricket history. The leg spinner Khan is currently captaining Afghanistan in the one-off Test against Bangladesh.

8. SCOVA in this “V” represents____________.
a) Vigyan
b) Vote
c) Voluntary
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Voluntary. Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, chaired 31st meeting of Standing Committee of Voluntary Agencies (SCOVA), held at Vigyan Bhawan, New Delhi.

9. Glorious Diaspora – Pride of India’: Book was released by____________.
a) PM Modi
b) Nirmala Sitharaman
c) Venkaiah Naidu
d) Ram Nath Govind

Click here to View Answer
Answer c) Venkaiah Naidu. A Coffee Table Book titled ‘Glorious Diaspora- Pride of India’ on Pravasi Bharatiya Samman awardees was released by Vice President of India, M. Venkaiah Naidu in New Delhi.

10. RTN is associated with__________.
a) Indonesia
b) Singapore
c) Malaysia
d) Thailand

Click here to View Answer
Answer d) Thailand. 28th edition of India-Thailand Coordinated Patrol (Indo-Thai CORPAT) between the Indian Navy (IN) and the Royal Thai Navy (RTN) is being conducted from 05 – 15 September 2019.

Leave a Comment