Current Affairs Quiz – September 06 2018

Current Affairs Quiz – September 06 2018

1. Which country has become the first Gulf nation to offer permanent residency to expatriates?
a) Bahrain
b) Oman
c) Kuwait
d) Qatar

Click here to View Answer
Answer d) Qatar. Qatar has become the first Gulf nation to offer permanent residency to expatriates. The country’s Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani has issued a decree allowing a maximum of 100 expatriates to gain permanent residency each year.

2. Facebook to open its 1st ever Asian data centre in __________.
a) Singapore
b) Malaysia
c) Canada
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) Singapore. Facebook said it will invest over $1 billion to build its first Asian data centre in Singapore, which is expected to open in 2022. The 11-storey data centre will span 170,000 square metres and “support hundreds of jobs”

3. India to buy 18 bullet trains from _________ for Rs 7,000 crore.
a) China
b) Japan
c) US
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) Japan. Each train will have 10 coaches and would be able to cruise at the speed of 350 km per hour. The purpose is to launch India’s first bullet train by 2022.

4. Who has been Nominated For 2nd Term As Regional Director WHO South-East Asia?
a) Ajay Singh
b) Dr Poonam Singh
c) Rahul Kachori
d) Dr Sunam Yadhav

Click here to View Answer
Answer b) Dr Poonam Singh. Dr Poonam Singh is the first woman to have been elected to the position of Regional Director for WHO South-East Asia Region after an illustrious career in the Indian civil service,

5. Who has signed as brand ambassador by BSNL for 2 years?
a) Akshay kumar
b) Abinav Bindhra
c) Mary Kom
d) PV Sindhu

Click here to View Answer
Answer c) Mary Kom. State-run telecom firm BSNL roped in Indian boxer MC Mary Kom as its brand ambassador for two years. BSNL will run television commercials, print advertisements and tariff plan endorsement with Kom.

6. Google has launched a new search engine for scientists called__________.
a) Dataset Search
b) Data Library
c) Digital Library
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Dataset Search. Google launched a new search engine called ‘Dataset Search’ to help scientists, data journalists and others find data required for their work. It will let people find “datasets wherever they’re hosted, whether it’s a publisher’s site, a digital library,” Google said.

7. NSG in this “N” represents__________.
a) Nation
b) Nuclear
c) North
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Nuclear. Following the inaugural 2+2 talks with the US, External Affairs Minister Sushma Swaraj said that both the countries have agreed to work together towards India’s entry in the Nuclear Suppliers Group (NSG).

8. Who is the Governor of Telengana?
a) Chandrasekar Rao
b) Vamsi Reddy
c) Vijaya Ragavendra
d) Narasimhan

Click here to View Answer
Answer d) Narasimhan. The first state assembly of Telangana has been dissolved nine months before the term of the House expires, based on the recommendation of CM K Chandrasekhar Rao and his Cabinet. Governor ESL Narasimhan has asked Rao and his Cabinet to continue as a caretaker government till the new government is formed.

Leave a Comment