Current Affairs Quiz – September 04 & 05 2018

Current Affairs Quiz – September 04 & 05 2018

1. Who is the current president of Pakistan?
a) Dr Arif ur Rehman Alvi
b) Ashik Abbas
c) Dr Sabith Hussain
d) Imran Khan

Click here to View Answer
Answer a) Dr Arif ur Rehman Alvi. Dr Arif ur Rehman Alvi was elected the 13th President of Pakistan after a vote in the Parliament and provincial assemblies. Alvi, a dentist by profession, was a founding member of Pakistan Prime Minister Imran Khan’s political party Pakistan Tehreek-e-Insaf.

2. Which company has become 2nd Indian firm to cross ?8 trillion market cap?
a) CTS
b) Accenture
c) TCS
d) Reliance

Click here to View Answer
Answer c) TCS. Tata Consultancy Services (TCS) became only the second Indian company to cross ?8 trillion in market capitalisation after Mukesh Ambani-led Reliance Industries.

3. Who has been elected as New chairman of Indian Bank’s Association for 2018-19?
a) Ranjit Shetty
b) Jyothi Ganga
c) Bhakshi Muralidharan
d) Sunil Mehta

Click here to View Answer
Answer d) Sunil Mehta. Sunil Mehta serves as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Punjab National Bank. Dina Bandhu Mohapatra, Managing Director & CEO, Bank of India, was elected as the body’s Deputy Chairman.

4. Conference on E-Mobility in Indian Railways held in __________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Ahmedabad
d) Allahabad

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi . The main aim is to discuss strategies for future of mobility in India and to make Indian Railways more efficient, greener and a preferred mode of transport. It acted as a common platform for project developers and other stakeholders.

5. KAKADU Cup is associated with_________.
a) Navy
b) Army
c) Air Force
d) Railways

Click here to View Answer
Answer a) Navy. Kakadu Cup 2018 was organised by the Australian Navy as part of its multi-nation maritime exercise. INS Sahyadri had participated in the Kakadu Cup 2018 which involved swimming, running, crossing water and land obstacles.

6. International Women Entrepreneurs Summit 2018 held In __________.
a) Russia
b) China
c) Bangladesh
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer d) Nepal. The theme of the 3-day event is “Equality begins with Economic Empowerment”. The main objective of the summit is to bring together achievers, women business leaders, professionals, international service providers, resource organizations, experts, government representatives and other stakeholders

7. International Aviation Summit Held In _________.
a) Hyderabad
b) Coimbatore
c) New Delhi
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The seminar has been jointly organized by the Airports Authority of India, Ministry of Civil Aviation and International Air Transport Association (IATA). Vision 2035 plans to build 100 new airports across India

8. Who has been appointed as WPP CEO ?
a) Mark Read
b) Ben Hook
c) Martin Sorell
d) Benjamin Darwin

Click here to View Answer
Answer a) Mark Read. Mark Read takes over the position from Martin Sorrell, who resigned from WPP 33 years following allegations of personal misconduct and misuse of company assets.

9. Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) of UNESCO is organized a tsunami mock drill known as____________.
a) IOWave18
b) IOTsunami18
c) IOWater18
d) IOMock18

Click here to View Answer
Answer a) IOWave18. The exercise, known as ‘IOWave18’, is being organized by the Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) of UNESCO, which coordinated the setting up of the Indian Ocean Tsunami Warning and Mitigation System (IOTWMS) in the aftermath of December 2004 tsunami.

10. After Apple.inc, Which company has hit $1 trillion market capitalisation?
a) Microsoft
b) Wipro
c) Amazon
d) ZOHO

Click here to View Answer
Answer c) Amazon. World’s richest man Jeff Bezos-led e-commerce major Amazon became the second publicly traded US company to hit $1 trillion in market capitalisation after Apple. Amazon stock needed to hit a price of $2,050.27 to reach the $1 trillion mark. Amazon stock has more than doubled in the last 12 months and has gained more than 70% in 2018.

Leave a Comment