Current Affairs Quiz – September 03 2019

Current Affairs Quiz – September 03 2019

1. ECI hosts 4th General Assembly of Association of World Election Bodies was held at______________.
a) Hyderabad
b) Bengaluru
c) Chennai
d) New Delhi

Click here to view Answer
Answer b) Bengaluru. Election Commission of India (ECI) is hosting the 4th General Assembly of Association of World Election Bodies (AWEB) for the term 2019-21 at Bengaluru on 3rd September 2019.

2. Tinsukia Railway station is situated at___________.
a) Himachal Pradesh
b) Assam
c) Odisha
d) Uttarakhand

Click here to view Answer
Answer b) Assam. Tinsukia Railway station in the State of Assam has become the 4000th station in the country to have free public Wi-Fi. Under RailWire, free Wi-Fi is being provided to passengers.

3. 14th UNCCD COP inaugurated at ____________.
a) Ghaziabad
b) Faridabad
c) Noida
d) Gurugram

Click here to view Answer
Answer c) Noida. The 12-day 14th Conference of Parties (COP14) to UN Convention to Combat Desertification (UNCCD) inaugurated at India Expo Centre & Mart, Greater Noida, Uttar Pradesh.

4. 72nd session of WHO Regional Committee of South-East Asia inaugurated in ____________.
a) New Delhi
b) Loni
c) Kaushambi
d) Sahibabad

Click here to view Answer
Answer a) New Delhi. Union Minister of Health, Harsh Vardhan inaugurated the week-long 72nd session of World Health Organization (WHO) Regional Committee for South-East Asia (SEA) in New Delhi.

5. ______________ gets India’s longest electrified rail tunnel.
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer d) Andhra Pradesh. Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated India’s longest electrified rail tunnel. Situated between Cherlopalli and Rapuru stations of Andhra Pradesh.

6. Which organisation has launched ‘Terracotta Grinder’ at Varanasi to reuse wasted pottery?
a) Ministry of Micro, Small and Medium
b) Khadi and Village Industries Commission
c) Small Industries Development
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Khadi and Village Industries Commission . Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched first ever ‘Terracotta Grinder’ at Sewapuri in Varanasi, Uttar Preadesh. This machine will grind the wasted and broken pottery items for re-using in pottery-making.

7. Govt to infuse Rs 9,000 crore in____________as bailout money .
a) HDFC
b) Yes Bank
c) IDBI
d) Equitas Bank

Click here to view Answer
Answer c) IDBI. Financially troubled IDBI Bank is all set to receive Rs 9,000 crore bailout money from the centre.

8. Who has inaugurated Garvi Gujarat?
a) Piyush Goyal
b) Kiren Rijuju
c) PM Modi
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) PM Modi. Prime Minister Narendra Modi inaugurated ‘Garvi Gujarat’, the second state bhawan of the Gujarat government in the national capital New Delhi.

9. PM Modi to get award from _________________Foundation for Swachh Bharat Abhiyaan.
a) Bill & Melinda Gates
b) UNICEF
c) PATH
d) Wellcome trust

Click here to view Answer
Answer a) Bill & Melinda Gates . Prime Minister Narendra Modi is set to receive an award from Bill and Melinda Gates Foundation for one of his ambitious projects- Swachh Bharat Abhiyaan (SBA).

10._____________ Finance and Central Bank of India entered into an agreement to co-lend to MSME.
a) MCL
b) SECL
c) WSL
d) ESL

Click here to view Answer
Answer d) ECL. ECL Finance Ltd, a subsidiary of Edelweiss Financial Services, and Central Bank of India have signed an agreement for priority sector lending to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) customers.

Leave a Comment