Current Affairs Quiz – September 02 2019

Current Affairs Quiz – September 02 2019

1. Who has been appointed as Eastern Army Commander?
a) Pradeep Mohan
b) Anil Chauhan
c) Yadav Kumar M
d) Gabriel John

Click here to view Answer
Answer b) Anil Chauhan . Lieutenant General Anil Chauhan took over as the general officer commanding-in-chief, eastern command. He assumed office with a solemn wreath laying ceremony at the war memorial of eastern command Vijay Smarak.

2. GST collection up __________ in August at ₹98,202 crore.
a) 4.51%
b) 5.89%
c) 6.32%
d) 9.41%

Click here to view Answer
Answer a) 4.51%. The gross goods and services tax (GST) collection in August, 2019 stood at ₹98,202 crore, up 4.51% compared to ₹93,960 crore in the same month last year.

3. Who won Belgian Grand Prix in solemn atmosphere?
a) Lewis Hamilton
b) John Mathew
c) Washim Aqram
d) Charles Leclerc

Click here to view Answer
Answer d) Charles Leclerc. Charles Leclerc just held off Lewis Hamilton to win the Belgian Grand Prix from pole position, securing the first victory of his Formula One career and ending Ferrari’s long wait for a win.

4. World Coconut Day observed on _______________.
a) June 02
b) July 18
c) August 26
d) September 02

Click here to view Answer
Answer d) Septemebr 02. World Coconut Day observed on September 2. Coconut Development Board (CDB) distribute its National Awards in various categories on the season of World Coconut Day celebration at Bhubaneswar, India.

5. Which state government has announced a ban on wearing jeans and T-shirts within the state secretariat?
a) Tamilnadu
b) Maharastra
c) Bihar
d) Punjab

Click here to view Answer
Answer c) Bihar. On 30th August, the Bihar government has announced a ban on wearing jeans and T-shirts within the state secretariat.

6. Yashaswini Singh Deswal won gold at world cut, is associated with__________.
a) Swimming
b) Boxing
c) Shooting
d) Wrestling

Click here to view Answer
Answer c) Shooting. Shooter Yashaswini Singh Deswal won gold at ISSF World Cup 2019 at Rio de Janeiro, Brazil. She became the world champion in the women’s 10m Air Pistol event.

7. Japan – India Defence Ministerial Meeting held in _____________.
a) Yunosko
b) Tokyo
c) Delhi
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer b) Tokyo. Union Minister of Defence, Rajnath Singh co-chaired the Japan–India Defence Ministerial Meeting with Defence Minister of Japan Takeshi lwaya in Tokyo, Japan.

8. CCMB – in this ‘B’ represents_________.
a) Biology
b) Botony
c) Board
d) Bureau

Click here to view Answer
Answer a) Biology. K Thangaraj who is the Chief scientist at the Centre for Cellular and biology (CCMB) in Hyderabad has bagged the celebrated J C Satyendra N. Bose Fellowship Award.

9. NTPC Collaborates With ___________ to Commission 1st EV Charging Station.
a) Reliance
b) Tata
c) IOCL
d) Stanes

Click here to view Answer
Answer c) IOCL. State-owned power utility NTPC Ltd. has announced the commissioning of its first electric vehicle (EV) charging station along with the Indian Oil Corporation (IOCL). The charging station has been installed at an IOCL petrol pump in Greater Noida.

10. Hindustan Zinc receives its first________ patent.
a) American
b) African
c) India
d) European

Click here to view Answer
Answer d) European. It has received its first European patent. The patent was developed by ZnTech + , formerly Central Research and Development Laboratory(CRDL), Hindustan Zinc.

Leave a Comment