Current Affairs Quiz – September 02 & 03 2018

Current Affairs Quiz – September 02 & 03 2018

1. Alastair Cook has retired from international cricket, is associated with which country?
a) Australia
b) New Zealand
c) England
d) Zimbabwe

Click here to View Answer
Answer c) England. England’s highest run-scorer in Test cricket, Alastair Cook, has revealed he would retire from international cricket at the end of the ongoing Test series against India.

2. Who is the current chairman of ISRO?
a) K Sivan
b) Gopalsamy
c) M Ramamoorthy
d) Alagarsamy R

Click here to View Answer
Answer a) K Sivan. ISRO will conduct 19 missions, including 10 satellites and nine launch vehicles, in the next seven months between September and March, said ISRO Chairman K Sivan. Calling it the “highest density period for launches”, Sivan said ISRO has never before launched two satellites within 30 days consecutively for months.

3. According to RBI data, Which Island nation has remained the top source of Foreign Direct Investment (FDI) into India in 2017-18?
a) Madagascar
b) Mauritius
c) Maldives
d) Seychelles

Click here to View Answer
Answer b) Mauritius. Island nation Mauritius remained the top source of Foreign Direct Investment (FDI) into India in 2017-18 followed by Singapore, according to RBI data.

4. Who has became the first female athlete to bag the award in the history of Asian Games?
a) Kanako Watanabe
b) Rikako Ikee
c) Runa Imai
d) Daiya Seto

Click here to View Answer
Answer b) Rikako Ikee. Japanese swimmer Rikako Ikee, who bagged six gold and two silver medals at the Asian Games 2018, has been named as the quadrennial event’s Most Valuable Player. The 18-year-old became the first female athlete to bag the award in the history of Asian Games.

5. Who has been taken charge of Secretary in Steel Ministry?
a) Binoy Kumar
b) Arun Roy
c) Dhulak Gain
d) Arjun Swamy

Click here to View Answer
Answer a) Binoy Kumar. Binoy Kumar had been posted as Officer on Special Duty in the Ministry. He was Special Secretary, Logistics, in the Department of Commerce. He also held the post of Director General (Supplies & Disposals), where he developed the Government e-Marketplace (GeM).

6. Sixth East Asia Summit and 15th India-ASEAN Economic Ministers Meeting held in __________.
a) Malaysia
b) Russia
c) Singapore
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Singapore. Commerce & Industry Minister Suresh Prabhu attended the 6th East Asia Summit- Economic Ministers Meeting (EAS-EMM) and 15th India-ASEAN Economic Ministers’ Meeting (AEM) in Singapore.

7. Seventh Meeting of National Medicinal Plants Board is held at___________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Bangalore
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The Seventh meeting of National Medicinal Plants Board (NMPB) of Ministry of AYUSH was held under the chairpersonship of Minister of State for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik at New Delhi.

8. Which among the following award is popularly known as Asia’s Nobel Prize.?
a) Jnanpith Award
b) Ramon Magsaysay Award
c) Pulitzer Prize
d) Bharat Ratna

Click here to View Answer
Answer b) Ramon Magsaysay Award. Bharat Vatwani and Sonam Wangchuk are among six individuals who received this year’s Ramon Magsaysay Award, popularly known as Asia’s Nobel Prize.

Leave a Comment