Current Affairs Quiz – October 31 2019

Current Affairs Quiz – October 31 2019

1. Leeladhar Jagoori received 2018 Vyas Samman, who is associated with___________.
a) Journalist
b) Teacher
c) Poet
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Jagoori is a journalist, teacher, and poet of Hindi literature. He has written books, including Natak Jari Hai, Shankha Mukhi Shikharon Par, and Anubhav Ke Aakash Mein Chand. He received the Sahitya Akademi Award. In 2004, he was awarded Padma Shri, the fourth highest civilian honour, for his contributions to Hindi literature.

2. Who is the first Lt Governor of the union territory of J&K?
a) G C Murmu
b) Swagadh Kirushan
c) Gita Mittal
d) Chand Meisiri

Click here to View Answer
Answer a) G C Murmu. G C Murmu was sworn in as first Lt Governor of the union territory of J&K after the bifurcation of the state into two union territories of J&K and Ladakh. The oath of office to Murmu was administered by Jammu and Kashmir Chief Justice Gita Mittal at Raj Bhawan at the foothills of the Zaberwan range, J&K on 31 October.

3. Who has been appointed as the first Lt. Governor of Ladakh?
a) Radha Krishna Mathur
b) Ruben Stalin
c) Vedha Krishnamurthy
d) Latha Rao

Click here to View Answer
Answer a) Radha Krishna Mathur. Ex-IAS Officer Radha Krishna Mathur took oath as the first Lieutenant Governor of the Union Territory (UT) of Ladakh. The UT of Ladakh came into being on 30 October after the centre’s decision to end special status to J&K and split it into two union territories.

4. Who is the new President of Argentina?
a) Axel Kicillof
b) Alberto Fernandez
c) Mauricio Macri
d) Aníbal Fernández

Click here to View Answer
Answer b) Alberto Fernandez . Alberto Fernandez and his running mate, former president Cristina Kirchner, won Argentina’s presidential elections 2019. They defeated President Mauricio Macri.

5. Ex-gratia Scheme is lauched by which state?
a) Meghalaya
b) Assam
c) Nagaland
d) Himachal pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Nagaland. The state government of Nagaland has launched an ex-gratia scheme for students studying outside Nagaland, called ‘Nagaland Government Ex-gratia Scheme for Students Studying outside Nagaland’ (NGESSO).

6. National Unity Day is also called as________________.
a) Randi Ekta Diwas
b) Rashtriya Ekta Diwan
c) Rashtriya Ekta Diwas
d) Randi Ekta Diwas

Click here to View Answer
Answer c) Rashtriya Ekta Diwas.

7. National Unity Day is observed on_________________.
a) October 19
b) October 24
c) October 25
d) October 31

Click here to View Answer
Answer d) October 31. The official statement for Rashtriya Ekta Diwas by the Home Ministry of India cites that the National Unity Day “will provide an opportunity to re-affirm the inherent strength and resilience of our nation to withstand the actual and potential threats to the unity, integrity and security of our country.”

8. Who is the Union Minister for Health and Family Welfare ?
a) Ramesh Pokhriyal
b) Prakash Javadekar
c) Harsha Vardhan
d) DV sadanandha Gowda

Click here to View Answer
Answer c) Harsha Vardhan. Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare released the 14thNational Health Profile (NHP)2019 & its e-book (digital version) here.

9. Who is the Chief Minister of Assam?
a) Himanta Biswa Sarma
b) Sarbananda Sonowal
c) Pema Kandu
d) Tarun Gogai

Click here to View Answer
Answer b) Sarbananda Sonowal. In Assam, the third edition of the Guwahati International Film Festival will be inaugurated by Chief Minister Sarbananda Sonowal in the presence of noted filmmaker Madhur Bhandarkar in Guwahati.

10. Chirag Shetty, Satwiksairaj Rankireddy enter French Open finals, is associated with_______________.
a) Badminton
b) Tennis
c) Table tennis
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Badminton. Indian men’s doubles pair of Satwiksairaj Ranikireddy & Chirag Shetty grabbed 9th position in latest BWF badminton rankings. They became the first Indian pair to enter the finals of a BWF world tour super 750 event at the French open Last week

11. World Cities day is observed on_______________.
a) October 01
b) October 12
c) October 19
d) October 31

Click here to View Answer
Answer d) October 31. The United Nations General Assembly has designated the 31st of October as World Cities Day. The Day is expected to greatly promote the international community’s interest in global urbanization, push forward cooperation among countries in meeting opportunities and addressing challenges of urbanization, and contributing to sustainable urban development around the world

12. Theme of World Cities day 2019 is_______________.
a) Changing the world: innovations and better life for future generations
b) Changing the Universe: innovations and better life for future generation
c) Changing the world: growth and better life for future generations
d) Changing the Universe: innovations and better life for next generations

Click here to View Answer
Answer a) Changing the world: innovations and better life for future generations.

13. World Thrift day is observed on ______________.
a) October 29
b) October 31
c) November 01
d) November 05

Click here to View Answer
Answer b) October 31 . World Thrift day observed on October 31 worldwide & in India it is observed on 30th october since 1948 as 31st october being the date of assassination of former PM Indira Gandhi.

14. Ravinder settles for silver, is associated with_______________.
a) Swimming
b) Shooting
c) Wrestling
d) Boxing

Click here to View Answer
Answer c) Wrestling. At the Under-23 world wrestling championship in Budapest, Indian grappler Ravinder settled for a silver medal after going down to Kyrgyzstan’s Ulukbek for a 3-5 loss in the final in 61-kg . Ulukbek is the current Asian u-23 champion.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment