Current Affairs Quiz – October 30 2020

Current Affairs Quiz – October 30 2020

Current Affairs Quiz – October 30 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Operation “Meri Saheli” was launched by Ministry of__________.
a) Railways
b) Finance
c) Health
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Railways.

2. PM Modi inaugurated “Arogya Van’ in____________.
a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) Gujarat
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. PM Modi inaugurated “Arogya Van” in Kevadia, Gujarat. The Prime Minister is on a two day visit to the state and will participate in the Ekta Diwas celebrations that is to be held on October 31, 2020.

3. “Green Delhi” mobile application has launched by___________.
a) Goa
b) Pudhucherry
c) Delhi
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer c) Delhi. The Chief Minister of Delhi, Shri Arvind Kejriwal launched the Green Delhi mobile application. The application will help the citizens to inform the state government about the pollution causing activities.

4. The Union Cabinet recently approved MoC to expand cooperation in Information and Communication Technologies field between India and which nation?
a) Germany
b) France
c) Japan
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer c) Japan . The Union Cabinet on October 29, 2020 approved the signing of MoC between India and Japan to expand bilateral cooperation in Information and Communication Technologies field.

5. Plastic Premier League tournament to be played in ____________.
a) Lahore
b) Lucknow
c) Patiala
d) Indore

Click here to View Answer
Answer d) Indore. A unique Plastic Premier League (PPL) tournament is being played in Indore, Madhya Pradesh to free the city from single-use plastic.

6. Which organization has tied up with NSDC to empower 1 lakh women with digital skills?
a) HP
b) TCS
c) CTS
d) Microsoft

Click here to View Answer
Answer d) Microsoft. Microsoft has collaborated with the National Skill Development Corporation (NSDC) to impart digital skills to more than one lakh underserved women in India over the next ten months.

7. Who has been appointed as new Chief Information Commissioner?
a) Yashvardhan K. Sinha
b) Aslam Malik
c) Abhinav M Mishra
d) Sudha Kongara

Click here to View Answer
Answer a) Yashvardhan K. Sinha. Government of India has approved the name of Former Foreign Service officer, Yashvardhan Kumar Sinha as the new Chief Information Commissioner.

8. World’s first scientoon book has launched by______________.
a) India
b) Japan
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) India. World’s first scientoon book entitled “Bye Bye Corona”, written by ‘scientoonist’ Dr Pradeep Srivastava, former Senior Principal Scientist at CSIR-Central Drug Research Institute (CDRI).

Leave a Comment