Current Affairs Quiz – October 29 & 30

Current Affairs Quiz – October 29 & 30

1. Exercise Shakti-2019, a bilateral exercise between the Indian Army and ___________.
a) USA Army
b) Russian Army
c) French Army
d) Australian Army

Click here to View Answer
Answer c) French Army. Exercise Shakti-2019, a bilateral exercise between the Indian Army and French Army, is to be held at the Foreign Training Node at Mahajan Field Firing Ranges in Rajasthan from 31 October to 13 November.

2. World Bank to fund USD 6 bn annual lending support to____________.
a) Australia
b) India
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) India. World Bank, the multi-lateral funding agency, has announced that it is to continue providing a $6 billion annual lending target for India to support infrastructure development and alleviate poverty.

3. Who has been appointed as the next Chief Justice of India (CJI)?
a) Sharad Arvind Bobde
b) Abbas Arvind
c) John Sahayam
d) Ravinder Ramamoorthy

Click here to View Answer
Answer a) Sharad Arvind Bobde. President Ram Nath Kovind appointed Justice Sharad Arvind Bobde as the next Chief Justice of India (CJI).Justice Bobde would become the 47th CJI and will take oath on November 18.

4. Zozo Championship cup is associated with___________.
a) Tennis
b) Badminton
c) Golf
d) Snooker

Click here to View Answer
Answer c) Golf.

5. Who won the Zozo Championship 2019?
a) Rory Mcllroy
b) Scheffler John
c) Li Lefty
d) Tiger Wood

Click here to View Answer
Answer d) Tiger Wood. Tiger Woods won the Zozo Championship by three strokes, matching Sam Snead’s record of 82 PGA Tour victories.

6. Mukesh Ambani led-Reliance Industries Ltd (RIL) has become the world’s _____________-largest energy entity with high market capitalization.
a) Second
b) Third
c) Fifth
d) Sixth

Click here to View Answer
Answer d) Sixth. Mukesh Ambani led-Reliance Industries Ltd (RIL) has become the world’s sixth-largest energy entity with high market capitalization. RIL overtook British oil major BP Plc in terms of market capitalization to become the world’s sixth-largest energy entity.

7. The 5th International Conference on ROADTECH was held in____________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The 5th International Conference on ROADTECH (Sustainable Roads and Highways-Smart Use of Available Resources for Green and Sustainable Roads) was held in New Delhi on 30 October.

8. DPIIT – in this “P” represents____________.
a) Police
b) Promotion
c) Prefer
d) Palindrome

Click here to View Answer
Answer b) Promotion. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) launched a new exercise to relax India’s foreign direct investment (FDI) norms.

9. N Venkatachala is passed away at 89, is associated with___________.
a) Freedom Fighter
b) Athletics
c) Justice
d) Guitarist

Click here to View Answer
Answer c) Justice. Former judge of the Supreme Court (SC), Justice N Venkatachala, has passed away at the age of 89.

10. Odisha Disaster Preparedness Day is observed on____________.
a) October 29
b) October 30
c) October 14
d) October 18

Click here to View Answer
Answer a) October 29 . Odisha Disaster Preparedness Day and National Day for Disaster Reduction is observed every year on 29 October

11. Theme of Odisha Disaster Preparedness Day for year 2019 is____________________.
a) Empowering Community for Disaster Resilience
b) Empowering Community for Disaster Relief
c) Empowering Unity for Disaster Resilience
d) Empowering Unity for Disaster Relief

Click here to View Answer
Answer a) Empowering Community for Disaster Resilience. Theme of Odisha Disaster Preparedness Day for year 2019- ‘Empowering Community for Disaster Resilience’.

12. Who has been appointed as the new Director General of International Atomic Energy Agency (IAEA)?
a) Slova Zerina
b) Rafael Mariano Grossi
c) Lassina Zerbo
d) Yukiya Amano

Click here to View Answer
Answer b) Rafael Mariano Grossi . Rafael Mariano Grossi of Argentina has been appointed as the new Director General of International Atomic Energy Agency (IAEA), a United Nations’ nuclear watchdog. The Argentine diplomat will succeed late Yukiya Amano as the new chief of IAEA.

13. India signs MoU with _____________ to launch RuPay card in Gulf Kingdom.
a) Qatar
b) Kuwait
c) Saudi Arabia
d) Dubai

Click here to View Answer
Answer c) Saudi Arabia. India signed an agreement with Saudi Arabia to launch the RuPay card in the country, making it the third nation in the West Asia to initiate India’s digital payment system which will benefit not only the 2.6 million Indians in the Gulf Kingdom but also Haj and Umrah pilgrims.

14. Microsoft set to invest $200  mn in ____________, boost connected car tie-up.
a) Red Taxi
b) Ola
c) Uber
d) Fast Track

Click here to View Answer
Answer b) Ola. Ride-hailing company Ola is set to unveil a connected car project in partnership with Microsoft Corp., which will also invest around $200 million in Ola’s parent, ANI Technologies Pvt. Ltd, two people aware of the deal said.

15. According to Financial Times Masters in Management Rankings 2019, Which is the best B-school in India?
a) IIM Chennai
b) Bengaluru Business School
c) IIM-Calcutta
d) IIM-Delhi

Click here to View Answer
Answer c) IIM-Calcutta. Indian Institute of Management, Calcutta has ranked 17 globally in the latest Financial Times’ Masters in Management Rankings 2019.

16. _______________researchers create first ever Indian Brain atlas.
a) ISRO
b) IIIT Hyderabad
c) IIM Hyderabad
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) IIIT Hyderabad . Researchers at the IIIT Hyderabad said that the first ever Indian Brain Atlas (IBA) has been created. They stated that the next step is to prepare atlases for different age groups to study age related affects on brain anatomy.

17. Bandhan Bank headquarter is situated in______________.
a) Chennai
b) Delhi
c) Kolkata
d) Thrissur

Click here to View Answer
Answer c) Kolkata. The Reserve Bank of India (RBI) imposed Rs 1 crore penalty on Bandhan Bank for non-compliance with promoter holding norms.

18. Among the following Indian CEOs, Who were featured in HBR’s top 10 best-performing 2019 CEOs?
a) Shantanu Narayen
b) Ajay Banga
c) Satya Nadella
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. The 6th spot is held by Adobe CEO Shantanu Narayen, followed by MasterCard CEO Ajay Banga, ranked 7th and Microsoft chief Satya Nadella on 9th spot. The list also features India-born CEO of DBS Bank Piyush Gupta on 89th spot.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment