Current Affairs Quiz – October 29 & 30 2018

Current Affairs Quiz – October 29 & 30 2018

1. Who is the current CEO of HDFC Bank?
a) Venkatesh K
b) Aditya Puri
c) Somasundar L
d) Bala Krishna Manikandan

Click here to View Answer
Answer b) Aditya Puri. HDFC Bank said the RBI has approved the re-appointment of Aditya Puri as Managing Director and CEO for another two years.

2. Humanity has wiped out ___% of animals in 44 years: WWF.
a) 30%
b) 40%
c) 50%
d) 60%

Click here to View Answer
Answer d) 60%. Humanity wiped out 60% of mammals, birds, fish, reptiles, and amphibians between 1970 and 2014, according to World Wildlife Fund’s (WWF) Living Planet Report 2018.

3. According to WHO, Which country has topped in under-5 child deaths by air pollution in 2016?
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) Nigeria
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. As many as 1,01,788 children under five years of age died in India in 2016 from exposure to toxic air, according to World Health Organization, making India the worst affected country, followed by Nigeria (98,001) and Pakistan (38,252).

4. Who has win 5th Formula One world title at Mexico GP?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Fernando Alonso
d) Nico Rosberg

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Mercedes’ British driver Lewis Hamilton won his fifth Formula 1 world championship after finishing fourth at the Mexican Grand Prix.

5. Yeshwant Deo is passed away at 91, is associated with________.
a) Politician
b) Scientist
c) Cinema
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer c) Cinema. Veteran Marathi musician Yeshwant Deo, who had composed music for many films including Shabana Azmi-starrer “Saaz”, passed away after suffering from a brief illness.

6. Who is the current President of Brazil?
a) Ciro Gomes
b) Jair Bolsonaro
c) Geraldo Alckmin
d) Fernando Haddad

Click here to View Answer
Answer b) Jair Bolsonaro. Jair Bolsonaro, Former Army Captain, was elected as the President of Brazil. He promised a fundamental change in direction for the country. Mr.Bolsonaro, 63, will take office on January 1, 2019.

7. Worlds largest airport under one roof opened in ___________.
a) Istanbul
b) Antalya
c) Izmir
d) Ankara

Click here to View Answer
Answer a) Istanbul. World’s largest airport terminal under one roof with a capacity to serve 90 million passengers was opened in Istanbul, Turkey. It has been constructed as a part of the phase-1A of the project – Istanbul New Airport.

8. Who has become the seventh Indian to win the Panasonic Open India title?
a) Dhusyand Raj
b) Chaitanya
c) Jinder Singh
d) Khalin Joshi

Click here to View Answer
Answer d) Khalin Joshi. Khalin Joshi became the seventh Indian to win the Panasonic Open India title in the last eight editions of the tournament. He finished second best after finishing with a par on the 18th.

9. Who Won Miss Grand International 2018 In Myanmar?
a) Steffi John
b) Jeni Rosna
c) Pragathi vas
d) Clara Sosa

Click here to View Answer
Answer d) Clara Sosa. Clara Sosa won the Miss Grand International 2018 title at the 6th edition of the beauty pageant in Yangon, Myanmar. She succeeds Miss Grand International 2017 Maria Jose Lora of Peru.

10. Gujarat First Mega Food Park Inaugurated In ___________.
a) Surat
b) Ahmedabad
c) Allahabad
d) Vadodara

Click here to View Answer
Answer a) Surat. Union Minister for Food Processing Industries Smt Harsimrat Kaur Badal inaugurated the first Mega Food Park in Gujarat.

Leave a Comment