Current Affairs Quiz – October 29 2020

Current Affairs Quiz – October 29 2020

Current Affairs Quiz– October 29 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

Current Affairs Quiz


1. India has decided to extend how much Line of Credit to Central Asia for development projects?
a) USD 1.5 billion
b) USD 2 billion
c) USD 3 million
d) USD 1 billion

Click here to View Answer
Answer d) USD 1 billion. India on October 28, 2020 announced an additional Line of Credit worth USD 1 billion for development projects in Central Asian countries.

2. Union Cabinet has approved signing of MoU in the field of health and medicine between India and which nation?
a) Cameroon
b) Nigeria
c) Denmark
d) Cambodia

Click here to View Answer
Answer d) Cambodia. The Union Cabinet on October 29, 2020 approved the signing of MoU between India and Cambodia to expand cooperation in the field of health and medicine.

3. Who has been appointed as Chairman and Managing Director of India of Cognizant?
a) Rajesh Nambiar
b) Varun Das
c) Suriya Kumar Yadav
d) Abhimanyu Dev

Click here to View Answer
Answer a) Rajesh Nambiar. Nasdaq-listed IT firm Cognizant has appointed Rajesh Nambiar as the Chairman and Managing Director of India and a member of Cognizant’s Executive Committee effective November 9, 2020.

4. Which state assembly has passed Krishi Upad Mandi (Amendment) Bill?
a) Uttarakhand
b) Chattisgarh
c) Assam
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) CHattisgarh. The Assembly passed the Chhattisgarh Krishi Upad Mandi (Amendment) Bill 2020. It gives strength to the state government to control all agricultural produce markets.

5. Which state CM has Launched ‘Sumangal’ & Student Scholarship Web Portals To Aid Beneficiaries?
a) Arunachal Pradesh
b) Odisha
c) Kerala
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. The former portal is to help eligible students of the state to avail scholarship benefits in a seamless and transparent manner, while the latter one is to help people avail inter-caste marriage incentives.

6. NTPC Ltd. enters into foreign currency loan agreement under which initiative?
a) RED
b) NATION
c) GREEN
d) MONEY

Click here to View Answer
Answer c) GREEN. GREEN or Global Action for Reconciling Economic growth and Environment preservation initiative, India’s largest power producer entered into foreign currency loan agreement with Japanese Government’s financial institution for JPY 50 billion (approx. USD 482 million or Rs. 3,582 crore).

7. Which state’s Chief Minister has launched the ‘Dharani’ portal?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana.

8. Veteran BJP leader, Keshubhai Patel passed away on October 29, 2020. He had served as the Chief Minister of which state?
a) Madhya Pradesh
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. Former Gujarat Chief Minister Keshubhai Patel passed away on October 29, 2020. He was 92. Keshubhai Patel had served as the Chief Minister of Gujarat for two terms in 1995 and from 1998 to 2001.

9. China is building the world’s highest-altitude cloud computing data centre in which region?
a) Taiwan
b) Hong Kong
c) Beijing
d) Tibet

Click here to View Answer
Answer d) Tibet. China is building the world’s highest-altitude cloud computing data centre in Tibet. The date centre will meet the data storage needs of the country and South Asian nations like Nepal, Bangladesh and Pakistan.

10. Who has developed a messaging application called ‘Secure Application for the Internet’?
a) DRDO
b) ISRO
c) Indian Army
d) Territorial Army

Click here to View Answer
Answer c) Indian Army. The Indian Army has developed a simple messaging application called the Secure Application for the Internet (SAI). The application will support end-to-end secure voice, text and video calling services for the Android platform over the internet.

Leave a Comment