Current Affairs Quiz – October 28 2019

Current Affairs Quiz – October 28 2019

1. ICAO – in this “C” represents_____________.
a) Cement
b) Civil
c) Comic
d) Criminal

Click here to View Answer
Answer b) Civil. India has approached the world body ICAO (International Civil Aviation Organization) after Pakistan denied permission for PM Modi to use its air space. The overflight clearances are granted by other countries according to ICAO guidelines.

2. ASI finds 2,000-year-old trade center in _____________.
a) Tamil Nadu
b) Sikkim
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. The ASI (Archaeological Survey of India) recently discovered that the present-day state of Andhra Pradesh had a maritime center near the banks of Swarnamukhi river around 2,000 years ago.

3. Who won 10th Swiss Open Crown in Tennis Tournament?
a) Rafael Nadal
b) Roger Federer
c) Stan Wawrinka
d) Novak Djokovic

Click here to View Answer
Answer b) Roger Federer. The Swiss Open is played in Roger Federer’s hometown of Basel, and has always had special significance for him. As a 12-year-old in 1993, Federer received a medal from Basel champion Michael Stich when he served as a ball boy.

4. Who has been appointed as President and CEO of STAR Labs?
a) Pranav Mistry
b) Abhimanyu Dev
c) Narendra Prasad
d) Harsh Vardhan

Click here to View Answer
Answer a) Pranav Mistry. Computer scientist Pranav Mistry has been appointed as the President and CEO of STAR Labs (Samsung Technology & Advanced Research Labs), an independent entity of Samsung Electronics.

5. Who has been selected as Chairman and Managing Director of GAIL?
a) Manoj Jain
b) Viraj Mishra
c) Sangeet Manaas
d) Vishnu Raj V

Click here to View Answer
Answer a) Manoj Jain. Manoj Jain, currently the Director (Business Development) at GAIL (India) Ltd, was selected by government headhunter PESB to helm India’s biggest natural gas company.

6. Peugeot Motocycles headquarter is situated in____________.
a) USA
b) Canada
c) India
d) France

Click here to View Answer
Answer d) France. Mahindra Two Wheelers Europe, a subsidiary of Mahindra & Mahindra, will acquire 100 per cent ownership of Peugeot Motocycles (PMTC) to drive future growth in core European markets and expand into new geographies, including select Asian markets.

7. Union government plans to make _____________ the first Indian union territory (UT) to run entirely on renewable energy.
a) Pondicherry
b) Diu
c) Daman
d) Ladakh

Click here to View Answer
Answer d) Ladakh. The Union government plans to make Ladakh the first Indian union territory (UT) to run entirely on renewable energy. The newly carved out union territory has already about 30 megawatts (MW) of small hydro projects, and the government wants to install solar generation units to meet all its power demand from renewable energy sources.

8. UPI stands for ________________.
a) United Payments Interface
b) Unified Payments India
c) Unified Payments Interface
d) Unified Performance Interface

Click here to View Answer
Answer c) Unified Payments Interface. The Government of India in its major boost towards cash less digital economy launched the Unified Payments Interface (UPI) channel. The transactions through the channel has reached One Billion in the month of October.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment