Current Affairs Quiz – October 25 & 26

Current Affairs Quiz – October 25 & 26

1. Which state has decided to abolish the no detention policy?
a) Tamil Nadu
b) Sikkim
c) West Bengal
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. The West Bengal government has decided to re-introduce the pass-fail system in classes five and eight to abolishing the no-detention policy. The announcement was made by the State Education Minister Partha Chatterjee.

2. Who has received Sakharov Prize 2019?
a) Xu Zhiyong
b) Lutpulla Mutellip
c) Ilham Tohti
d) Goa Xichendpa

Click here to View Answer
Answer c) Ilham Tohti . The European Union (EU) Parliament awarded the ‘Sakharov Prize for Human Rights’ to Uighur intellectual Ilham Tohti (49), who has been jailed and sentenced to life imprisonment in China for “separatism”.

3. Which country will host 24-team Club World Cup?
a) Japan
b) China
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) China. World football’s governing body has confirmed that an expanded version of its showpiece event, featuring 24 teams, will take place there in June and July 2021.

4. Who has been appointed as secretary in Department of Public Enterprises?
a) Mukesh Nath
b) Sailesh
c) Krishna Kumar
d) Genga Reddy

Click here to View Answer
Answer b) Sailesh. Sailesh assumed charge as secretary in the Department of Public Enterprises under the Union Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises here, an official statement said.

5. First “Global Bio-India 2019” Summit is held at____________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The Global Bio-India 2019, one of the largest biotechnology stakeholders conglomeratewill be held for the first time in India at New Delhi from 21st to 23rd November, 2019.

6. Government of ___________ and the World Bank have signed 165 million USD loan agreement to strengthen smallholder farmers .
a) Odisha
b) Assam
c) Meghalaya
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. The Government of Odisha and the World Bank have signed 165 million USD loan agreement to strengthen smallholder farmers. The aim of the loan is to implement “Integrated Irrigation Project for Climate Resilient Agriculture”.

7. One touch ATVM is launched by_____________.
a) Railways
b) Army
c) Navy
d) Central Bureau of Investigation

Click here to View Answer
Answer a) Railways. On October 24, 2019, the Indian Railways launched the “one touch ATVM” at 42 suburban stations. The purpose of the service is to render fast ticketing to millions of commuters, especially in the Mumbai Suburban Network.

8. Among the following countries, Indians will No Longer Require Visas To Visit ____________.
a) Mexico
b) Spain
c) Brazil
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Brazil. Brazilian President Jair Bolsonaro, the South American nation will drop its requirement that visiting Chinese and Indian tourists or businesspeople obtain visas.

9. DEFCOM 2019 to be held in_____________.
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Chennai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. The DEFCOM 2019 is scheduled to be held on 26 and 27 November 2019 at Manekshaw Centre, New Delhi.

10. Vigilance Awareness Week is observed from _____________.
a) 16th October, 2019 and 1st November, 2019
b) 19th October, 2019 and 2nd November, 2019
c) 25th October, 2019 and 1st November, 2019
d) 28th October, 2019 and 2nd November, 2019

Click here to View Answer
Answer d) 28th October, 2019 and 2nd November, 2019.The Ministry of Health and Family Welfare is to observe Vigilance Awareness Week between 28th October, 2019 and 2nd November, 2019. The directions for the observance will be issued by the Central Vigilance Commission (CVC). Every year last week of October is observed as Vigilance Awareness Week.

11. Theme of Vigilance Awareness Week is______________.
a) Wisdom-a way of life.
b) Modesty-a way of life.
c) Honest-a way of life.
d) Integrity-a way of life.

Click here to View Answer
Answer d) Integrity-a way of life.

12. Who has been appointed as the Lt Governor of Jammu and Kashmir?
a) Arvind Ramamoorthy
b) Divya Loshini
c) Girish Chandra Murmu
d) Chinnmayishri A

Click here to View Answer
Answer c) Girish Chandra Murmu . IAS officer Girish Chandra Murmu has been appointed as the Lt Governor of Jammu and Kashmir, according to an official spokesperson.

13. India Secured______ rank in Global Innovation Index 2019.
a) 24th
b) 38th
c) 52nd
d) 61st

Click here to View Answer
Answer c) 52nd. Commerce and Industry Minister Piyush Goyal released Global Innovation Index (GII) 2019 in New Delhi on July 24, 2019. India gained five ranks benefit to get 52nd rank, earlier in 2018 India was at 57th position. It ranked the innovation performance of 129 countries and economies around the world.

14. Which district has become first kerosene-free district?
a) Chiloda
b) Gandhi Nagar
c) Kalol
d) Rajkot

Click here to View Answer
Answer b) Gandhi Nagar. Union home minister and BJP president Amit Shah said that Gandhinagar district has become the first kerosene-free district in the state.

15. India and ___________ will explore possibilities for cooperation in green urban mobility and Artificial Intelligence during their Fifth Biennial Inter Governmental Consultations (IGC).
a) Japan
b) Germany
c) Canada
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer b) Germany. India and Germany will explore possibilities for cooperation in green urban mobility and Artificial Intelligence during their Fifth Biennial Inter Governmental Consultations (IGC) here on November 1.

16. India and the __________ are now getting set to collaborate on futuristic military technologies to develop drone swarms.
a) Russia
b) Australia
c) USA
d) Portugal

Click here to View Answer
Answer c) USA. India and the US are now getting set to collaborate on futuristic military technologies to develop drone swarms, which can overwhelm and destroy the air defences of an adversary, as well as the counter-measures to thwart such attacks launched by an enemy.

Leave a Comment