Current Affairs Quiz – October 24 2019

Current Affairs Quiz – October 24 2019

1. Which is the world’s loudest bird?
a) White bellbird
b) Black Humming Bird
c) Sprinter Bird
d) Speedy Hell Bird

Click here to View Answer
Answer a) White bellbird. Researchers from the University of Massachusetts in the U.S. have found that the White Bellbirds are the loudest bird in the world.

2. Government e-Marketplace (GeM) has partnered with __________ for payment related services.
a) Canara
b) Axis Bank
c) Federal Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) Federal Bank. The Government e-Marketplace (GeM) signed a memorandum of understanding (MOU) with the Federal Bank for payment-related services.

3. Who has been as appointed as SSC Chairman?
a) Vinod Gowda
b) Braj Raj Sharma
c) Philips Stephen
d) Yarmshan Goswami

Click here to View Answer
Answer b) Braj Raj Sharma. The Central government has appointed Braj Raj Sharma as the Chairman of the Staff Selection Commission (SSC). He will replace Pankaj Kumar, who has been appointed as CEO of the Unique Identification Authority of India (UIDAI).

4. Wushu – a martial art, is associated with _______________.
a) Japan
b) Russia
c) China
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer c) China. Praveen Kumar has scripted the history by becoming the first Indian man to win a gold medal at Wushu World Championships.

5. Ayurveda Day is observed on __________.
a) October 25
b) July 29
c) August 16
d) November 02

Click here to View Answer
Answer a) October 25. On 25th October, 2019, Government of India is to organize 4th Ayurveda day. The day is being celebrated by Ministry of AYUSH as Dhanvantari Jayanti falls on the day. Dhanvantari is a Hindu god who cures diseases.

6. 18th NAM Summit is held at_________.
a) Almaty
b) Baku
c) Tbilisi
d) Yerevan

Click here to View Answer
Answer b) Baku.Vice President, M. Venkaiah Naidu will lead the Indian delegation at 18th Summit of Heads of State and Government of Non-Aligned Movement (NAM). The summit will be held at Baku, Azerbaijan on 25 to 26 October 2019 .

7. UN Day is observed on________________.
a) February 18
b) April 23
c) May 12
d) October 24

Click here to View Answer
Answer d) October 24. The UN Day marks the entry into force of the UN Charter in 1945. However, the day is being commemorated since 1948. In 1971, UN recommended that the day be observed as public holiday by member nations.

8. Theme of UN Day 2019 is________________.
a) Our Planet. Our Future.
b) Our Life. Our Future.
c) Our Nature. Our Future.
d) Our Planet. Our Lives.

Click here to View Answer
Answer a) Our Planet. Our Future.

9. India jumps to ___________ position in World Bank’s Ease of Doing Business 2020 report.
a) 22nd
b) 38th
c) 55th
d) 63rd

Click here to View Answer
Answer d) 63rd. India has moved 14 places to be 63rd among 190 nations in the World Bank’s ease of doing business ranking released on the back of multiple economic reforms by the Narendra Modi government. However, it failed to achieve government’s target of being at 50th place.

10. Who is the current Tunisia’s president?
a) Kais Saied
b) Mounira Hamdi
c) Youssef Chahed
d) Nabil Karoui

Click here to View Answer
Answer a) Kais Saied. Saied’s win delivered a heavy blow to a governing elite accused of failing to improve living standards or end corruption since the 2011 revolution that introduced democracy after years of authoritarian rule.

11. Who has been appointed as NHAI Chairman?
a) Narendra Modi
b) Amit Shah
c) Abdul Khadhar
d) Sukhbir Sandhu

Click here to View Answer
Answer d) Sukhbir Sandhu. In a major reshuffle, the Appointments Committee of the Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi appointed Sukhbir Singh Sandhu as the Chairman of the National Highway Authority of India (NHAI).

12. Who is the current Minister of Environment, Forest and Climate ?
a) Harsh Vardhan
b) Prakash Javadekar
c) Arjun Munda
d) Shri Raghavendra Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Prakash Javadekar. Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched the first national protocol to enumerate the snow leopard population in the country on the occasion of International Snow Leopard Day.

13. World Polio Day is observed on ________________.
a) April 28
b) May 14
c) October 24
d) November 02

Click here to View Answer
Answer c) October 24. World Polio Day was established by Rotary International over a decade ago to commemorate the birth of Jonas Salk, who led the first team to develop a vaccine against poliomyelitis.

Leave a Comment