Current Affairs Quiz – October 23 2019

Current Affairs Quiz – October 23 2019

1. Who is the current Minister of Railway?
a) Shri Raghavendra
b) Piyush Goyaal
c) Harsh Vardhan
d) Amit Shah

Click here to View Answer
Answer b) Piyush Goyal. The central government is planning to provide WiFi service inside trains in the next four to four-and-a-half years. The announcement was made by the Union Minister for Railways Piyush Goyal. The WiFi service is available at around 5150 railway stations in India. It plans to provide WiFi services at all 6,500 stations by the end of next year.

2. Sindhu Sudarshan: Indian Army’s exercise is held in ___________.
a) Rajastan
b) Gujarat
c) Arunachal Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Rajastan. Indian Army to conduct exercise codenamed as ‘Sindhu Sudarshan’ in the deserts of Rajasthan from 29 November to 4 December 2019.

3. Who has been named as the ambassadors for Prime Minister Narendra Modi’s new initiative called ‘Bharat Ki Laxmi’ movement?
a) Anushka Sharma
b) Deepika Padukone
c) PV Sindhu
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c. Actor Deepika Padukone and shuttler PV Sindhu has been named as the ambassadors for Prime Minister Narendra Modi’s new initiative called ‘Bharat Ki Laxmi’ movement.

4. Bharat Ki Laxmi is associated with____________.
a) Girl Child
b) Women
c) Adults
d) Youths

Click here to View Answer
Answer b) Women. The Bharat Ki Laxmi campaign underscores the cause of women empowerment as well as celebrates extraordinary achievements of extraordinary women of India. PM Modi also shared a video in this regard.

5. Who has been appointed as new Power Secretary?
a) Vedha Kumar A
b) Arunchal Hasmeen
c) Sanjeev Nandan Sahai
d) Rishabh Muntkin Yash

Click here to View Answer
Answer c) Sanjeev Nandan Sahai . The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has approved the appointment of senior IAS officer Sanjeev Nandan Sahai as the new power secretary. The order in this regard was issued by Union Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions.

6. India trains ___________ officers in AML and CFT.
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Nepal
d) Sri Lankan

Click here to View Answer
Answer c) Nepal. Government of India is training officers of Government of Nepal on ‘Anti Money Laundering (AML) and Countering Financing of Terrorism (CFT)’ in India

7. India trains Nepali officers in AML and CFT is held in___________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Bengaluru
d) Kathmandu

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. Government of India is training officers of Government of Nepal on ‘Anti Money Laundering (AML) and Countering Financing of Terrorism (CFT)’ in India at the Regional Centre of National Academy of Customs, Indirect Taxes and Narcotics (NACIN) in Bengaluru.

8. According to QS India University Rankings, Which institute has emerged as the best higher education institute in India?
a) IIT-Bombay
b) IIT-Madras
c) IIT-Kolkata
d) IISc-Bengaluru

Click here to View Answer
Answer a) IIT-Bombay. The Indian Institute of Technology (IIT), Bombay, has emerged as the best higher education institute in India for the second consecutive year, according to the QS India University Rankings 2020 released.

9. India and Switzerland decide to carry forward working together in the area of ______________.
a) Medicine
b) Rail Transport
c) Air Ways
d) Information Technology

Click here to View Answer
Answer b) Rail Transport. The two sides at meetings that concluded last evening have followed upon the 1st meeting of Joint Working Group (JWG) held between two sides after the MoU for cooperation in rail sector was signed in 2017.

10. Which company has bagged Udyog Rattan Award from the Government?
a) Light Speed
b) Tally
c) ADP LLC
d) Marg ERP

Click here to View Answer
Answer d) Marg ERP. The promoters of Marg ERP, which provides inventory and accounting software to over one million active users including to 2,50,000 MSMEs, has bagged Udyog Rattan Award from the Government.

11. Regional labour conference 2019 held in ____________.
a) Pune
b) Bhopal
c) Cuttack
d) Bhubaneswar

Click here to View Answer
Answer d) Bhubaneswar. Minister of State for Labour and Employment Santosh Kumar Gangwar said both the Central and state governments are making coordinated efforts for the welfare of labourers. He was addressing the Regional Labour Conference in Bhubaneswar.

12. International Day of Mole Day to foster interest in chemistry is observed on _____________.
a) June 21
b) November 04
c) April 26
d) October 23

Click here to View Answer
Answer d) October 23. Celebrated annually on October 23 , Mole Day commemorates Avogadro’s Number (6.02 x 1023), which is a basic measuring unit in chemistry. Mole Day was created as a way to foster interest in chemistry.

13. Toyota plans to launch compact EV in India in partnership with ____________.
a) Honda
b) Hero
c) Suzuki
d) Benz
Answe c) Suzuki. Japanese auto major Toyota Motor Corporation said it plans to introduce a compact battery electric vehicle (BEV) in India in association with compatriot Suzuki Motor Corporation. [/su_spoiler]

14. International Day of Mole Day to foster interest in chemistry is observed on October 23,timing from___________________.
a) 6:02 a.m. to 6:02 p.m
b) 7:02 a.m. to 7:02 p.m
c) 8:02 a.m. to 9:02 p.m
d) 9:02 a.m. to 10:02 p.m

Click here to View Answer
Answer a) 6:02 a.m. to 6:02 p.m. Celebrated annually on October 23 from 6:02 a.m. to 6:02 p.m., Mole Day commemorates Avogadro’s Number (6.02 x 1023), which is a basic measuring unit in chemistry. Mole Day was created as a way to foster interest in chemistry.

15. The Theme for International Day of Mole Day to foster interest in chemistry 2019 is______________.
a) DespicaMOLE Me!
b) DespicaFOSTER Me!
c) DespicaMOLE FOSTER!
d) DespicaMOLE to CHEMISTRY!

Click here to View Answer
Answer a) DespicaMOLE Me!. 2019 theme: DespicaMOLE Me!.

Leave a Comment