Current Affairs Quiz – October 22 2019

Current Affairs Quiz – October 22 2019

1. Which state government has decided that no Government jobs will be provided to persons with more than 2 children after 1 January 2021?
a) Odisha
b) Tamil Nadu
c) Assam
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer c) Assam. On October 21, 2019, the Assam Cabinet decided that no Government jobs will be provided to persons with more than 2 children after 1 January 2021.

2. India’s highest bridge inaugurated, is named as______________.
a) Col Chewang Rinchen
b) Col Chewang Norphel
c) Col Sonam Wangyal
d) Col Sonam Wangchuk

Click here to View Answer
Answer a) Col Chewang Rinchen. Raksha Mantri Rajnath Singh inaugurated the highest bridge in India. The bridge was named after the “Lion of Ladakh” Col Chewang Rinchen. It stands at 14,650 feet across the Shyok river.

3. AYUSH, Defence ministry inks MoU to provide traditional ___________.
a) Cloth
b) Medicine
c) Food
d) All the Above

Click here to View Answer
Answer b) Medicine. Union Ministry of AYUSH (Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha, Sowa Rigpa and Homoeopathy) and Ministry of Defence signed a Memorandum of Understanding (MoU) for integration of AYUSH under health establishments of Directorate General of Armed Forces Medical Services (DGAFMS).

4. Hunar Haat to be held in ______________.
a) Febrauary
b) January
c) November
d) December
Anwser c) November. Ministry of Minority Affairs is to organize Hunar Haat from 1 November to 10 November 2019.[/su_spoiler]

5. Hunar Haat is held at______________.
a) Uttar Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Punjab
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. Ministry of Minority Affairs is to organize Hunar Haat from 1 November to 10 November 2019 at North Central Zone Cultural Centre in Prayagraj, Uttar Pradesh.

6. President Kovind attended the enthronement ceremony of Emperor Naruhito at_____________.
a) Japan
b) Russia
c) China
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer a) Japan. The enthronement ceremony of Emperor Naruhito was held on 22 October 2019. The President Ram Nath Kovind attended the Ceremony in Tokyo, Japan. This visit by President Kovind is the first presidential visit to Japan after a gap of 19 years.

7. India-Bangladesh Stakeholders Meet 2019 begins in _____________.
a) Shillong
b) Bhuvaneshwar
c) Chennai
d) Guwahati

Click here to View Answer
Answer d) Guwahati. The two-day India-Bangladesh Stakeholders Meet has begun in Guwahati. Assam and Tripura Chief Ministers, Commerce Minister of Bangladesh Tipu Munshi, Road Transport and Highway Minister of State V K Singh took part in the inaugural ceremony among others.

8. According to NCRB 2017 data, Which state is most unsafe for women?
a) Chandigarh
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. In a grim reminder of how unsafe Indian cities are for women and children, the National Crime Records Bureau (NCRB) ranks Uttar Pradesh as most unsafe for women, while listing Madhya Pradesh as the rape capital.

9. Which company has launched Storyboxes to bring its sellers closer to customers?
a) Flipkart
b) Snapdeal
c) Amazon
d) Club Factory

Click here to View Answer
Answer c) Amazon. Amazon India launched Storyboxes on Monday to bring its 5.5 lakh sellers closer to its customers. An India-first innovation, Amazon Storyboxes is a packaging initiative that aims at showcasing inspiring stories of its sellers to millions of people who shop on the Amazon.in marketplace.

10. Which Container Terminal has become fastest to reach one million container handling milestone?
a) Bharat Mumbai
b) Reliance Terminal
c) LPG Terminal
d) Adani Oil Terminal

Click here to View Answer
Answer a) Bharat Mumbai. Bharat Mumbai Container Terminals (BMCT), the facility run by Singapore’s PSA International Pte Ltd at Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT) near Mumbai, handled its one millionth twenty-foot equivalent units (TEUs) last week, becoming the fastest to reach the feat for a terminal in India.

11. Which state has the highest Parsi population in the country?
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Karnataka
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Maharastra. Maharashtra has the highest Parsi population in the country, followed by Gujarat.

12. Who is the current Minister of Petroleum & Natural Gas?
a) Naveen Patnaik
b) Dharmendra Pradhan
c) Prakash Javadekar
d) Mukhtar Abbas Naqvi

Click here to View Answer
Answer b) Dharmendra Pradhan. Oil Minister Dharmendra Pradhan will visit Russia and Japan between October 22 and 26 to boost energy ties with the two nations. The visit is a follow-up to the visit of Prime Minister Narendra Modi to Vladivostok, Russia, for the Eastern Economic Forum last month, an official statement said here.

Leave a Comment