Current Affairs Quiz – October 21 2019

Current Affairs Quiz – October 21 2019

1. World Iodine Deficiency Day is observed on _____________.
a) May 28
b) March 14
c) October 21
d) November 16

Click here to View Answer
Answer c) October 21. World Iodine Deficiency Day is observed on 21 October. The aim of the Day is to create awareness of the adequate use of iodine among the people.

2. __________________archaeologists discovered the oldest known natural pearl in the world.
a) Kuwait
b) India
c) Abu Dhabi
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer c) Abu Dhabi . Abu Dhabi archaeologists discovered the oldest known natural pearl in the world while working at a Neolithic site on Marawah Island, the coast of Abu Dhabi. The Pearl is dubbed as the Abu Dhabi Pearl.

3. Who won the Vogue award for Sportsperson of the Year?
a) Hima Das
b) Dutee Chand
c) PV Sindhu
d) Saina Nehwal

Click here to View Answer
Answer b) Dutee Chand. Odisha sprinter Dutee Chand won the Vogue award for Sportsperson of the Year 2019.

4. Who is the current President of Indonesia?
a) Prabowo Subianto
b) Ma’ruf Amin
c) Sandiaga Uno
d) Joko Widodo

Click here to View Answer
Answer d) Joko Widodo. Indonesia’s President Joko Widodo popularly known as Jokowi has been sworn into office for his second and final five-year term.

5. Col. Chewang Rinchen Setu (Bridge) is located in___________.
a) Ladakh
b) Nubra Valley
c) Tso Miriri
d) Rohtang Pass

Click here to View Answer
Answer a) Ladakh. Defence Minister Rajnath Singh inaugurated Col. Chewang Rinchen Setu (Bridge) in Ladakh. It is named in honor of Colonel Chewang Rinchan who was one of the highly decorated officers in Indian Army from Ladakh. He was also a Maha Vir Chakara awardee (1952).

6. Which airline has set record with nearly 20-hour commercial flight from New York to Sydney?
a) Emirates
b) Singapore Airlines
c) Qantas
d) Air New Zealand

Click here to View Answer
Answer c) Qantas. Australia’s Qantas on Sunday completed the first non-stop commercial flight from New York to Sydney, which was used to run a series of tests to assess the effects of ultra long-haul flights on crew fatigue and passenger jetlag.

7. Who has released the book titled ‘Bridgital Nation’?
a) PM Modi
b) Ram Nath Singh
c) Om Birla
d) Harsh Vardhan

Click here to View Answer
Answer a) PM Modi. Prime Minister Narendra Modi has said that positivity, creativity and constructive mind-set is essential for fast growing aspirational India.

8. Who has recieved the Most Eminent Senior Citizen Award 2019?
a) M Venkaiah Naidu
b) K Parasaran
c) Gajendra Chakravarthy
d) Ruben Stalin

Click here to View Answer
Answer b) K Parasaran. Vice President M Venkaiah Naidu presented Most Eminent Senior Citizen Award to legal luminary and former Attorney General K. Parasaran at a function in New Delhi.

9. National Police Day is observed on _____________.
a) March 28
b) October 21
c) July 14
d) May 25

Click here to View Answer
Answer b) October 21. Prime Minister Narendra Modi recalled the valour of police personnel who perform duty under trying circumstances. On Police Commemoration Day, the prime minister saluted police forces and their families.

10. Kuhoo Garg and Dhruv Rawat won Egypt International mixed doubles title, is associated with__________.
a) Table Tennis
b) Tennis
c) Shooting
d) Badminton

Click here to View Answer
Answer d) Badminton. Kuhoo Garg and Dhruv Rawat put up a brilliant effort to win the mixed doubles title at the Egypt International 2019 in Cairo.

11. Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath to launch integrated emergency number ______________.
a) 100
b) 112
c) 111
d) 155

Click here to View Answer
Answer b) 112. The Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh is all set to launch a new integrated emergency number 112 for police, medical and fire emergencies and also the women helpline 1090.

12. Who is the Union Minister of state for Culture and Tourism ?
a) Harsh Vardhan
b) Ram Vilas Paswan
c) Harsimrat Kaur Badal
d) Prahlad Singh Patel

Click here to View Answer
Answer d) Prahlad Singh Patel. Union Minister of state for Culture and Tourism Prahlad Singh Patel will inaugurate e-portal of Centre for Cultural Resources and Training and YouTube Channel in New Delhi with an aim to take India to a newer digital pinnacle and to promote Indian culture.

Leave a Comment