Current Affairs Quiz – October 20 2019

Current Affairs Quiz – October 20 2019

1. Who has been appointed as the head of the European Central Bank (ECB)?
a) Xavier Giocanti
b) Ursula von der Leyen
c) Mario Draghi
d) Christine Lagarde

Click here to View Answer
Answer d) Christine Lagarde. Former IMF chief Christine Lagarde is appointed as the head of the European Central Bank (ECB). She was nominated to become the president of the European Central Bank by the European Union Council.

2. NAM Summit, 2019 is held at___________.
a) Azerbaijan
b) Georgia
c) Armenia
d) Turkey

Click here to View Answer
Answer a) Azerbaijan. The Non-Aligned Movement (NAM) Summit is to be held in Baku, Azerbaijan. The summit is to be held between October 25 and October 26, 2019. The 18th NAM summit will be preceded by Ministerial meetings and senior official meetings.

3. Which has been removed from ‘Grey List’ of Financial Action Task Force (FATF) following the new measures taken by the country on financial security?
a) Canada
b) Sweden
c) Sri Lanka
d) Turkmensitan

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. Sri Lanka has been removed from ‘Grey List’ of Financial Action Task Force (FATF) following the new measures taken by the country on financial security.

4. The headquarters of FSSAI is located in ____________.
a) Kolkata
b) Chennai
c) Delhi
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Delhi. Ahead of Diwali, the Food Safety and Standards Authority of India issued guidelines to the sweet manufacturers. The team interacted with sweet manufacturers and tested food samples. They also gave them a 10-point guidelines.

5. Which country will host Interpol’s General Assembly in 2022?
a) India
b) USA
c) Russia
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer a) India. India will be hosting the 91st Interpol General Assembly in 2022. The announcement comes after a proposal in this regard received the overwhelming support of member countries at 2019’s congregation held at Santinago in Chile on 19 October 2019.

6. Sultan of Johor Cup is associated with___________.
a) Kabbadi
b) Hockey
c) Cricket
d) Tennis

Click here to View Answer
Answer b) Hockey. Great Britain beats India with 2-1 in final to win men’s Sultan of Johor Cup hockey tournament held at Johor Bahru in Malaysia.

7. Ekuverin 2019- a Joint Military Exercise between India and________________.
a) Indonesia
b) Maldives
c) Bangladesh
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Maldives. Indian Army and the Maldives National Defence Force participated in a Joint Military Exercise called ‘Ekuverin’ at Aundh Military Station in Pune, Maharashtra.

8. World Statistics Day is observed on _____________.
a) June 24
b) July 19
c) November 04
d) October 20

Click here to View Answer
Answer d) October 20. The United Nations Statistical Commission declared the day. As of 2010, 103 countries celebrate a national Statistics Day, including 51 African countries that jointly celebrate African Statistics Day annually on 18 November.

9. World Osteoporosis Day is observed on _______________.
a) January 29
b) October 20
c) August 15
d) September 09

Click here to View Answer
Answer b) October 20 . World Osteoporosis Day is observed annually on October 20th, and launches a year-long campaign dedicated to raising global awareness of the prevention, diagnosis and treatment of osteoporosis and metabolic bone disease.

10. Who has been appointed as Director-General of National Security Guard (NSG)?
a) Rathore Singh
b) Vilas Jegan
c) Anup Kumar Singh
d) Rana Singh

Click here to View Answer
Answer c) Anup Kumar Singh. Senior IPS officer of Gujarat cadre Anup Kumar Singh has been appointed as Director-General of the National Security Guard (NSG).

11. IMF – in this “M” refers________________.
a) Money
b) Mandatory
c) Monetary
d) Meeting

Click here to View Answer
Answer c) Monetary. Global Finance Ministers agreed to double a key pool of money that the International Monetary Fund can use to aid distressed countries but again put off giving more votes to major emerging economies.

12. i-SERV is launched by_____________.
a) Bajaj Allianz Life
b) HDFC Insurance
c) Yes Bank
d) Sri Ram Chits Finance

Click here to View Answer
Answer a) Bajaj Allianz Life . Bajaj Allianz Life Insurance has taken yet another step towards digital disruption by launching i-SERV, a first-of-its-kind video calling service within the life insurance industry.

13. Venmo credit card is launched by_____________.
a) Paypal
b) BrainTree
c) Dwolla
d) WePay

Click here to View Answer
Answer a) Paypal. PayPal is partnering with Synchrony Financial to launch a credit card for Venmo users. The popular peer-to-peer mobile payments app has attracted 40 million users but hasn’t been able to turn a profit for its parent company.

14. Which Telecom operator has signed a pact to acquire 26 per cent stake in AMPSolar for Rs 8.4 crore?
a) Vodafone
b) BSNL
c) Reliance
d) Airtel

Click here to View Answer
Answer d) Airtel. Telecom operator Bharti Airtel has signed a pact with AMPSolar Evolution to acquire 26 per cent stake in the solar power firm for Rs 8.4 crore.

15. Detention centre for illegal foreigners in India is coming up near_______________.
a) Chennai
b) Bengaluru
c) Pune
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. A detention centre to keep illegal foreigners till they are deported is coming up at Nelamangala in Karnataka’s Bengaluru Rural district, a police official said.

16. Baliyatra, one of the biggest trade fairs, is associated with_____________.
a) Jharkhand
b) Odisha
c) Assam
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. Baliyatra, one of the biggest trade fairs of Odisha, is scheduled to begin on November 12. The trade fair will continue for eight days.

Leave a Comment