Current Affairs Quiz – October 19 & 20 2018

Current Affairs Quiz – October 19 & 20 2018

1. Allahabad has renamed as _________.
a) Adithraj
b) Prayagraj
c) Yogiraj
d) Kamadraj

Click here to View Answer
Answer b) Prayagraj. Uttar Pradesh Governor Ram Naik has approved the renaming of Allahabad as Prayagraj with immediate effect.

2. According to UK-based consultancy Brand Finance’s Nation Brands 2018 report, India has ranked______ in most valuable nation brand at $2,159 billion.
a) 7th
b) 8th
c) 9th
d) 10th

Click here to View Answer
Answer c) 9th. India has lost one spot to rank as the 9th most valuable nation brand in the world, according to UK-based consultancy Brand Finance’s Nation Brands 2018 report.

3. Who has become the first player to score 400 goals across the top-five European football leagues?
a) Lionel Messi
b) Neymar
c) Gareth Bale
d) Cristiano Ronaldo

Click here to View Answer
Answer d) Cristiano Ronaldo. Juventus’ Cristiano Ronaldo became the first player to score 400 goals across the top-five European football leagues after he got on the scoresheet in his side’s match against Genoa.

4. Himachal govt considers renaming Shimla to _________.
a) Shyamala
b) Shima
c) Shimlaa
d) Shimnathi

Click here to View Answer
Answer a) Shyamala. Days after Uttar Pradesh government renamed Allahabad to Prayagraj, Himachal Pradesh government is considering renaming its capital Shimla to ‘Shyamala’. “Before the British arrived, Shimla was known as Shyamala.

5. India to host 4th edition of Global Partners’ Forum in _________.
a) Mumbai
b) CHennai
c) New Delhi
d) Allahabad

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. India will host the fourth edition of Global Partners’ Forum on 12th and 13th December 2018 in New Delhi.

6. Kati Bihu festival celebrated in __________.
a) Himachal Pradesh
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer b) Assam. Assam celebrated its 3rd Bihu festival known as the ‘Kati Bihu’ festival across the state. The name of the other 2 Bihu festivals is: Rongali and Bohagi Bihu. The festival derives its name from the Assamese month of Kati.

7. Wildlife Photographer Of The Year 2018 Bagged By____________.
a) Marsel Van Oosten
b) Timothy Allen
c) Michael Nichols
d) Chris Burkard

Click here to View Answer
Answer a) Marsel Van Oosten. The powerful image of a pair of golden snub-nosed monkeys seated in contemplation amid iridescent foliage has been awarded one of the most prestigious prizes in photography, the Wildlife Photographer of the Year 2018.

8. Which is the first smoke-free State to have 100% LPG?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Sikkim
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. The revenue department has imposed the duty based on the recommendations of the Directorate General of Trade Remedies (DGTR).

Leave a Comment