Current Affairs Quiz – October 16 2019

Current Affairs Quiz – October 16 2019

1. Who has been appointed as new Controller General of Accounts?
a) J. P. S. Chawla
b) Mithran Kumar
c) Suresh Prabhu
d) Sath Gowda

Click here to View Answer
Answer a) J. P. S. Chawla . Central government appointed Shri J. P. S. Chawla as the new Controller General of Accounts (CGA) for the Department of Expenditure, Ministry of Finance. The appointment with effect from 15 October 2019 on a regular basis.

2. Program GOAL is associated with____________.
a) Girl Child
b) Young Tribal women
c) Adults
d) Students

Click here to View Answer
Answer b) Young Tribal Women. The GOAL (Going Online As Leaders) program aims to inspire, guide and encourage tribal girls across India to become village level digital leaders for their community.

3. According to Global Hunger Index, India has secured______ranked among South Asian countries.
a) 65th
b) 82nd
c) 93rd
d) 102nd

Click here to View Answer
Answer d) 102nd. The 2019 Global Hunger Index measures hunger of 117 countries. India was ranked 102nd and was the lowest ranked among ranked among South Asian countries. The rest were ranked 66, 94, etc. Especially, India was far behind as compared to the BRICS nations.

4. Shinyuu Maitri-2019 – a Joint Air Force Exercise between India and_____________.
a) Russia
b) CHina
c) Nepal
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. The Indian Air Force will be carrying out a joint military exercise called ‘Shinyuu Maitri’ with Japanese Air Self Defence Force (JASDF) from 17 to 23 October 2019.

5. Which airline has become the first airline to use Taxibot on A320 aircraft?
a) IndiGo
b) Spicejet
c) Air India
d) Lufthansa

Click here to View Answer
Answer c) Air India. Air India became the first airline in the world to use a Taxibot on a A320 aircraft with passengers onboard.

6. Who won CII Design Excellence award?
a) LG
b) Sony
c) Elgi
d) Kelvinator

Click here to View Answer
Answer c) Elgi. Coimbatore-headquartered air compressor manufacturer Elgi Equipments said in a release it has bagged the 2019 CII Design Excellence Award.

7. World white cane day is observed on ____________.
a) October 16
b) April 28
c) August 21
d) November 24

Click here to View Answer
Answer a) October 16 . On October 15, White Cane Safety Day is observed around the world.White Cane Safety Day celebrates the achievements of blind or visually impaired people.

8. World Food Day observed is on _________________.
a) April 14
b) July 19
c) October 16
d) December 13

Click here to View Answer
Answer c) October 16 . World Food Day is celebrated every year around the world on 16 October in honor of the date of the founding of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945.

9. The theme for World Food Day is _____________.
a) Our Foods Are Our Future, Healthy Diets for A #ZeroHunger World
b) Our Actions Are Our Future, Healthy Diets for A #ZeroHunger World
c) Our Actions Are Our Pillar, Healthy Diets for A #ZeroHunger World
d) Our Foods Are Our Strength, Healthy Diets for A #ZeroHunger World

Click here to View Answer
Answer b) Our Actions Are Our Future, Healthy Diets for A #ZeroHunger World.

10. World Anaesthesia Day is observed on________________.
a) April 29
b) October 16
c) July 13
d) September 18

Click here to View Answer
Answer b) October 16. World Anesthesia Day commemorates the first successful demonstration of ether anesthesia on October 16, 1846.

11. IMF lowers growth estimate to ____________%.
a) 3.9
b) 4.1
c) 6.1
d) 8.9

Click here to View Answer
Answer c) 6.1. The International Monetary Fund cut its estimate for India’s growth this year to 6.1% from 7% projected in July.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment