Current Affairs Quiz – October 15 2019

Current Affairs Quiz – October 15 2019

1. Which company has been selected as the overall most outstanding company in India’s IT services sector in Asiamoney’s 2019 outstanding companies poll?
a) CTS
b) TCS
c) Accenture
d) Wipro

Click here to View Answer
Answer b) TCS. Asiamoney’s various investor surveys recognized TCS as the most awarded company of the decade in India including awards like the best-managed companies award, the corporate governance poll.

2. World Bank forecasts Indias GDP forecast to _____ percent.
a) 4
b) 5
c) 6
d) 8

Click here to View Answer
Answer c) 6. World Bank said that India’s growth rate is projected to fall to 6% in 2019-20 following the deceleration in the initial quarters of this fiscal.

3. Conference on ‘One Nation One Tag – FASTag’ held in ____________.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Bengaluru
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Union Minister for Road Transport & Highways Nitin Gadkari inaugurated a conference on ‘One Nation One Tag – FASTag’ in New Delhi.

4. 3rd India Energy Forum by CERAWeek held in _____________.
a) Pune
b) Jaipur
c) Chennai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The third India Energy Forum by CERAWeek was held in New Delhi from 13-15 October 2019. At the forum the Union Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel Dharmendra Pradhan .

5. Who has been elected as new President of Tunisia?
a) Kais Saied
b) Nabil Karoui
c) Nabeel Islam
c) Nitheesh Mukh

Click here to View Answer
Answer a) Kais Saied. The Independent law professor Kais Saied won against his rival, Nabil Karoui. He won Tunisia’s presidential election with 72.71% of votes.

6. Who won 2019 Booker Prize?
a) Margaret Atwood
b) Albert Hoskin
c) Bernardine Evaristo
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. The 2019 Booker Prize was jointly won by Margaret Atwood and Bernardine Evaristo after judges defied the rules by declaring a tie.

7. Who won 2019 Nobel Prize in Economics?
a) Abhijit Banerjee
b) Esther Duflo
c) Michael Kremer
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) ALl of these. The Royal Swedish Academy of Sciences awarded the prestigious 2019 Nobel Prize for Economics to Indian-American Abhijit Banerjee, his wife, Esther Duflo, and Michael Kremer of United States for their ‘experimental approach to alleviating global poverty’.

8. Who will take over as president of the Board of Control for Cricket in India ?
a) Sachin Tendulkar
b) Sourav Ganguly
c) Rahul Dravid
d) Srikanth

Click here to View Answer
Answer b) Saurav Ganguly. Sourav Ganguly, who will take over as president of the Board of Control for Cricket in India on October 23.

9. Priyanshu, Juhi-Venkat win titles at Bahrain International Series, is associated with__________.
a) Tennis
b) Shooting
c) Badminton
d) Table Tennis

Click here to View Answer
Answer c) Badminton. Indian shuttler Priyanshu Rajawat overcame top-seed Jason Anthony Ho-Shue from Canada in the final to claim the men’s singles title at the Bahrain International Series here.

10. India and ___________ launched the second phase of LOTUS HR.
a) Indonesia
b) Nepal
c) Netherland
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer c) Netherland. India and Netherlands launched the second phase of the Local Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuseplant (LOTUS-HR) as a part of a joint collaboration on 14 October.

11. World Students’ Day is observed on ____________.
a) June 19
b) August 24
c) October 15
d) December 29

Click here to View Answer
Answer c) October 15. Like every year, we celebrate the birth anniversary of the former President of India, APJ Abdul Kalam as World Students’ Day. The late leader was known for his love for students and focus on promoting education.

12. International Day of Rural Women is observed on______________.
a) October 15
b) July 01
c) November 27
d) December 05

Click here to View Answer
Answer a) October 15.The crucial role that women and girls play in ensuring the sustainability of rural households and communities, improving rural livelihoods and overall wellbeing, has been increasingly recognized.

13. The theme for International Day of Rural Women 2019 is_______________.
a) Rural Women and Girls Building Climate Resilience
b) Rural Women and All Building Climate Resilience
c) Rural Women and Men Building Climate Resilience
d) Rural Women Building Climate Resilience

Click here to View Answer
Answer a) Rural Women and Girls Building Climate Resilience. 2019 Theme: Rural Women and Girls Building Climate Resilience.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment