Current Affairs Quiz – October 15 & 16 2018

Current Affairs Quiz – October 15 & 16 2018

1. Who has become the youngest Indian to win the Man of the Series award in Test cricket history?
a) Prithvi Shaw
b) Ajay Raj
c) Manohar Shaw
d) Priya Dharshan L

Click here to View Answer
Answer a) Prithvi Shaw. Prithvi Shaw, aged 18 years and 339 days, became the youngest Indian to win the Man of the Series award in Test cricket history.

2. Which country has become 2nd country to legalise recreational cannabis?
a) Uruguay
b) Paraguay
c) Sweden
d) Canada

Click here to View Answer
Answer d) Canada. Canada has become the second country after Uruguay to legalise possession and use of recreational cannabis.

3. Which state has win UN award for becoming world’s 1st organic state?
a) Nagaland
b) Sikkim
c) Meghalaya
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Sikkim. Sikkim has won UN Food and Agriculture Organisation’s (FAO) Future Policy Gold Award for becoming the world’s first fully organic state.

4. Who has been appointed as Managing Director and CEO of the ICICI bank for three years?
a) Bhakshi Muralidharan
b) Sandeep Bakhshi
c) Arun Sathyan
d) Suresh Yadav

Click here to View Answer
Answer b) Sandeep Bakhshi. ICICI Bank said the Reserve Bank of India (RBI) has approved the appointment of Sandeep Bakhshi as Managing Director and CEO of the bank for three years.

5. Suraj Panwar won India’s first medal in ___________at the Youth Olympic Games 2018?
a) Swimming
b) Shooting
c) Athletics
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer c) Athletics. Suraj Panwar won India’s first medal in athletics at the Youth Olympic Games 2018 after claiming the silver medal in the men’s 5000m race walk event on Tuesday.

6. Maryse Conde won New Academy Prize in ___________.
a) Literature
b) Philosophy
c) Economy
d) History

Click here to View Answer
Answer a) Literature. This award was created after the Swedish Academy postponed this year’s Nobel prize for literature following a rape scandal.

7. NBFC in this “F”represents_________.
a) Force
b) Forbes
c) Filtered
d) Financial

Click here to View Answer
Answer d) Financial. RBI approved the license for Kreditech, the Germany-based company to operate as a Non-Banking Financial Company (NBFC) licence for digital lending business and app-based financing. The approval is with the first-of-its-kind.

8. World Food Day is celebrated as _________.
a) 16 October
b) 17 October
c) 18 October
d) 19 October

Click here to View Answer
Answer a) 16 October. World Food Day is celebrated every year around the world on 16 October in honor of the date of the founding of the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations in 1945. The theme for WFD 2018 is “Our Actions Are Our Future”.

9. Who has been appointed as Director-General of CSIR?
a) Vijaya Kumar B
b) Shekhar Mande
c) Shabith Hussain
d) Sanam Kajor

Click here to View Answer
Answer b) Shekhar Mande. He will serve as secretary, Department of Scientific and Industrial Research and head 38 labs of CSIR. He replaced biotechnologist Girish Sahni, who retired on 31 August.

10. Who has been appointed as chairperson of National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)?
a) Aksara Premkumar
b) Nancy Vijayan
c) Priyank Kanoongo
d) Hema D’souza

Click here to View Answer
Answer c) Priyank Kanoongo. He appointed the Chairperson of National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)by the appointments committee of the cabinet for a term of 3 years.

11. Who has win Social Entrepreneur of the Year award 2018?
a) Nandhini Moorthy
b) Priyanka Devi
c) Prema Gopalan
d) Amala Raj

Click here to View Answer
Answer c) Prema Gopalan. She was awarded for her work in promoting women’s entrepreneurship and rural livelihood.

12. 6th India International Silk Fair is held at______.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Kolkata
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Smriti Zubin Irani, will inaugurate the 6th edition of India International Silk Fair (IISF) in New Delhi on October 16, 2018. The International Silk fair will be organized by the Indian Silk Export Promotion Council (ISEPC) at Pragati Maidan.

Leave a Comment