Current Affairs Quiz – October 11 & 12 2018

Current Affairs Quiz – October 11 & 12 2018

1. According to govt rejects report, India has secured ______ rank in Human Capital Index.
a) 115
b) 120
c) 116
d) 190

Click here to View Answer
Answer a) 115. The government has rejected the findings of the World Bank’s first-ever Human Capital Index report, which ranked India at 115 out of 157 countries, lower than Nepal, Myanmar and Bangladesh.

2. International Day of Girl Child is observed on _______.
a) October 09
b) October 10
c) October 11
d) October 12

Click here to View Answer
Answer c) October 11. The day is celebrated annually on 11 October. The main aims of the day are to promote girl’s empowerment and fulfilment of their human rights while also highlighting the challenges that girls all over the world face.

3. Who has been appointed as Suicide Prevention Minister in UK?
a) Catherine Therasa
b) Jacquelin Albert
c) Mary Albertin
d) Jackie Doyle Price

Click here to View Answer
Answer d) Jackie Doyle Price . Britain’s Prime Minister Theresa May appointed Jackie Doyle-Price as the Suicide Prevention Minister. This is a part of a national effort in order to reduce the number of people who take their own lives.

4. Which Indian state has been nominated for UN FAO Future Policy Award?
a) Meghalaya
b) Sikkim
c) Manipur
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Sikkim. Sikkim has become the pioneer in organic farming. This achievement has made it world’s first totally organic agriculture State in India. UNFAO has shortlisted Sikkim for the UN Food and Agriculture Organisation’s (FAO) Future Policy Award.

5. Who has been appointed as the MD and CEO of Air Asia India?
a) Anil Subahar
b) Harihara vasudevan
c) Karthik raja
d) Sunil Baskaran

Click here to View Answer
Answer d) Sunil Baskaran. Sunil Bhaskaran, Tata Group veteran, has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director (MD) of low-cost carrier AirAsia India with effect from November 15, 2018.

6. India has secured _____rank in Oxfam world inequality index.
a) 147
b) 153
c) 155
d) 189

Click here to View Answer
Answer a) 147. The United Kingdom-based charity ‘Oxfam International’s report named ‘Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index was released.

7. Who has inaugurated the 29th Accountants General Conference?
a) Nirmala sitharaman
b) Smrithi Irani
c) Ram Nath Kovind
d) Arun Jaitley

Click here to View Answer
Answer c) Ram Nath Kovind. President Ram Nath Kovind inaugurated the 29th Accountants General Conference at the Comptroller and Auditor General (CAG) building, at Deen Dayal Upadhyay Marg, in New Delhi.

8. Who has been appointed as Secretary-General PHDCCI?
a) Thilaga Raj
b) Rohini Seshathri
c) Mahesh Reddy
d) Vamsi Gopalan

Click here to View Answer
Answer c) Mahesh Reddy. PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) announced that Mahesh Y Reddy taken over as its Secretary General with immediate effect. He holds 28 years of experience in national level trade, infrastructure and industry bodies in various capacities.

9. Who has been appointed as India’s 3rd Chief Statistician?
a) Pravin Srivastava
b) Gopal Varma
c) Vishal Reddy
d) Anu Hasan

Click here to View Answer
Answer a) Pravin Srivastava . A senior officer with the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI), as the Chief Statistician of India (CSI). Srivastava’s tenure will be till August 31, 2020.

10. Who has been awarded as the Best Sportsperson of the Year by SJAM?
a) Prasanth Kumar
b) Rahul Aware
c) Mariyappan
d) Mahendran Pandiyan

Click here to View Answer
Answer b) Rahul Aware. Wrestler Rahul Aware, the Commonwealth Games gold medallist, was awarded the Best Sportsperson of the Year award at the annual Sports Journalists’ Association of Mumbai (SJAM) award function. The awards function was sponsored by Star Sports.

11. Which telecom company won Deming Prize for 2018?
a) Reliance Jio
b) Vodafone Idea Limited
c) American Tower Corporation
d) Indus Towers

Click here to View Answer
Answer d) Indus Towers. Indus Towers, world’s largest telecom tower company (outside China) won the Deming Prize for 2018, being the first Indian company in the service sector and the fifth in the world to achieve.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams. He has worked in three multinational companies. He is very much interested in Organic Farming. He loves to read and travel. A big Game of Thrones fan. Foodie in nature.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment