Current Affairs Quiz – October 09 & 10 2018

Current Affairs Quiz – October 09 & 10 2018

1. Who is the current MD & CEO of AirAsia India?
a) Raheem khan
b) Sibin Therattil
c) Rabeel Mohammed
d) Sunil Bhaskaran

Click here to View Answer
Answer d) Sunil Bhaskaran. AirAsia India, the joint venture between Tata Sons and Malaysia’s AirAsia Group, has named Tata Steel’s Sunil Bhaskaran as MD and CEO effective November 15. Bhaskaran is currently Vice President of Corporate Services at Tata Steel.

2. Who has been appointed as Solicitor General of India till June 2020?
a) Prachi Misra
b) Tushar Mehta
c) Mahat mehta
d) Naveen Patnaik

Click here to View Answer
Answer b) Tushar Mehta . The government has appointed senior advocate Tushar Mehta as the Solicitor General of India till June 2020. The post of the second-highest ranking law officer of the government had fallen vacant after Ranjit Kumar resigned on October 20, 2017.

3. Who has been as appointed Pakistan ISI chief?
a) Asim Munir
b) Nabeel Aslam
c) Nithesh Nai
d) Aksara premkumar

Click here to View Answer
Answer a) Asim Munir. Lieutenant General Asim Munir has been appointed as the new chief of Pakistan’s Inter-Services Intelligence.

4. According to the Henley Passport Index, Which country passport has been named the most powerful in the world?
a) China
b) Japan
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Japan. Japan’s passport has been named the most powerful in the world, overtaking Singapore, according to the Henley Passport Index. Having gained visa-free access to Myanmar earlier this month

5. According to the Henley Passport Index, Indian passport has secured__________rank.
a) 21st
b) 46th
c) 53rd
d) 81th

Click here to View Answer
Answer d) 81th. The Indian passport has secured the 81st rank with visa-free or visa-on-arrival access to 60 destinations.

6. Who has become the first-ever Indian woman to win gold at Youth Olympics?
a) Manu Bhaker
b) Irish Ashik
c) Jacquelin Vinoth
d) Sherley Johnson

Click here to View Answer
Answer a) Manu Bhaker. Sixteen-year-old shooter Manu Bhaker has become the first-ever Indian woman to win gold at Youth Olympics.

7. World Post Day is celebrated on _________.
a) October 7
b) October 8
c) October 9
d) October 10

Click here to View Answer
Answer c) October 9. This day commemorates the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union in 1874 in Bern, Switzerland.

8. IMF estimates growth rate of India as _________percent this year.
a) 7.3
b) 7.4
c) 7.5
d) 7.6

Click here to View Answer
Answer a) 7.3 .The International Monetary Fund (IMF) in its latest World Economic Outlook (WEO) said that India has been estimated to grow at 7.3% in 2018 and 7.4% in 2019.

9. Sashakt Kisan Yojana (CMSKY) and Krishi Samuh Yojana (CMKSY) schemes are launched by_______.
a) Andhra pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh Agriculture Minister Dr.Mohesh Chai launched Chief Minister’s Sashakt Kisan Yojana (CMSKY) and the Chief Minister’s Krishi Samuh Yojana (CMKSY) schemes.

10. Vikram Malhotra is associated with________.
a) Tennis
b) Swimming
c) Shooting
d) Squash

Click here to View Answer
Answer d) Squash. India’s Squash player, Vikram Malhotra triumphed in the Texas Open Squash Championship, Houston, the U.S.

Leave a Comment