Current Affairs Quiz – October 09 & 10 & 11 2020

Current Affairs Quiz – October 09 & 10 & 11 2020

Current Affairs Quiz– October 09 & 10 & 11 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. World Post Day is observed on______________.
a) October 02
b) October 05
c) October 09
d) October 16

Click here to View Answer
Answer c) October 09. World Post Day is observed on 9th October every year. The purpose of World Post Day is to create awareness of the role of the postal sector in people’s and businesses’ everyday lives and its contribution to the social and economic development of countries.

2. Nobel Prize in Peace 2020 is recieved by____________.
a) World Food Programme
b) World safety Programme
c) World Natural claim and disaster programme
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) World Food Programme.

3. Which state government has partnered with Israel to set up ‘Centre of Excellence’?
a) Sikkim
b) Nagaland
c) Meghalaya
d) Arunachal pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya. CoE is important for tapping the diverse biodiversity and available resources in the state in terms of its soil and agro-climatic condition.

4. Ram Vilas Paswan who passed away, is associated with_____________.
a) Union Minister
b) Actor
c) Journalist
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Union Minister. Ram Vilas Paswan — minister in Prime Minister Narendra Modi’s cabinet and the founder of the Lok Janshakti Party — died on Thursday at a Delhi hospital where he was recuperating from heart surgery.

5. World Mental Health Day is observed on___________.
a) October 01
b) October 03
c) October 08
d) October 10

Click here to View Answer
Answer d) October 10. The day is marked by several International organisations spread all over the world. In some countries like Australia, the day is a part of Mental Health Week.

6. World Migratory Bird Day is observed on____________.
a) October 02
b) October 04
c) October 06
d) October 10

Click here to View Answer
Answer d) October 10. The World Migratory Bird Day is celebrated twice a year, that is, on second Saturdays of May and October.

7. What is the theme for World Migratory Bird Day?
a) Fly with birds
b) Birds Connect Our World
c) Birds and Humans
d) Connect Bird with life

Click here to View Answer
Answer b) Birds Connect Our World.

8. Which state has provided 100% Tap Water Connections?
a) Goa
b) Pondicherry
c) Diu and Daman
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Goa. The Ministry of Jal Shakti announced that Goa has become the first state in India to provide 100% tap water connections in rural areas. Around 2.3 lakh households were covered in the state.

9. Jagananna Vidya Kanuka Scheme launched in _______________.
a) Karnataka
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. Under the scheme the state government will provide school kits to 43.32 to lakh government school students.

10. Mukhya Mantri Saur Swarojgar Yojana launched in _______________.
a) Tamil Nadu
b) Uttarakhand
c) Punjab
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat recently launched Mukhyamantri Saur Swarojgar Yojana in Dehradun.

11. Who got additional charge of Ministry of Consumer Affairs?
a) Rajnath SIngh
b) Piyush Goyal
c) Kiren Rijiju
d) Arjun Munda

Click here to View Answer
Answer b) Piyush Goyal. The Union Minister Piyush Goyal has been assigned the additional charge of Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution in addition to his existing portfolios, following the death of union minister Ram Vilas Paswan.

12. National Postal Day is celebrated on ______________.
a) 10 October
b) 13 October
c) 18 October
d) 28 September

Click here to View Answer
Answer a) 10 October. The Day aims to commemorate the role played by the Indian postal department for the past 150 years, which was founded in 1854 by Lord Dalhousie.

13. Who has topped the Forbes India Rich list for 2020?
a) ShivNadar
b) Mukesh Ambani
c) Gautam Adani
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Mukesh Ambani. The second spot has been retained by Adani Group Chairman Gautam Adani, with a net worth of $25.2 billion. Tech tycoon Shiv Nadar acquired the third spot with a net worth of $20.4 billion.

14. International Day of the Girl Child is observed on_______________.
a) October 12
b) September 11
c) October 11
d) September 18

Click here to View Answer
Answer c) October 11. Every year, International Day of the Girl Child is celebrated by UNICEF. It is celebrated on October 11.

15. What is the theme for International Day of the Girl Child 2020?
a) Nothing without a girl child
b) Spread awareness about the importance of girl child
c) Girl and World
d) My voice, our equal future

Click here to View Answer
Answer d) My voice, our equal future.

16. Sadyr Zhaparov is a new PM of which country?
a) Uzbeskistan
b) Pakistan
c) Portugal
d) Kyrgyzstan

Click here to View Answer
Answer d) Kyrgyzstan. Kyrgyzstan’s parliament named Sadyr Zhaparov the prime minister, who was freed from prison on by his supporters protesting against the results of the Oct. 4 parliamentary elections.

17. Who has been appointed as the Director (Rail and Metro Business) and Member on the Board of BEML Limited?
a) Shiva Khotra
b) Ashwin Singh
c) Rohit Sharma
d) Amit Banerjee

Click here to View Answer
Answer d) Amit Banerjee. A graduate in Mechanical Engineering from IIT (BHU), Varanasi, Banerjee had joined BEML as assistant engineer in 1984, the company said in a statement.

18. Nihal Sarin won Junior Speed Chess Championship, belongs to_________.
a) India
b) Nepal
c) Bangaldesh
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer a) India. Indian teenager created history (October 10) by winning the Chess.com’s 2020 Junior Speed Online Chess Championship, defeating Russia’s Alexey Sarana 18-7 in the final.

19. Which nation has become 1st nation to approve genetically modified wheat?
a) Spain
b) Italy
c) Argentina
d) Uruguay

Click here to View Answer
Answer c) Argentina. Argentina has approved HB4 drought-resistant GMO wheat by biotechnology firm Bioceres, making it the first country in the world to approve a strain of GMO wheat.

Leave a Comment