Current Affairs Quiz – October 08 2020

Current Affairs Quiz – October 08 2020

Current Affairs Quiz – October 08 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which state launched the first phase of the ‘Digital Seva Setu’ programme for the rural areas on October 8?
a)Gujarat
b)Tamil Nadu
c)Karnataka
d)Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. The state government of Gujarat has announced a ‘Digital Seva Setu’ programme to ensure optimum utilisation of technology for public welfare in rural areas. The program has been initiated under the Centre’s BharatNet Project.

2. What is the new brand name of India’s premium cotton?
a)Komal
b)Shakti
c)Kasturi
d)Kumkum

Click here to View Answer
Answer c) Kasturi. The Kasturi Cotton brand will represent Whiteness, Brightness, Softness, Purity, Luster, Uniqueness and Indianness.

3. Indian Air Force Day is observed on ______________.
a) October 02
b) OCtober 04
c) October 08
d) October 15

Click here to View Answer
Answer c) October 08. Indian Air Force was officially established on 8 October 1932 by the British Empire as the Royal Indian Air Force. The name was changed to Indian Air Force in 1950.

4. India’s first advanced manufacturing hub will be set up in_______________.
a) Kerala
b) Tamil Nadu
d) Karnataka
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) tamil Nadu. The World Economic Forum and Guidance will jointly establish AMHUB in the state of Tamil Nadu. AMHUB is Advanced Manufacturing hub and is first of its kind in the country.

5. Rajeshwar Rao appointed the new Deputy Governor of _________.
a) SBI
b) RBI
c) NABARD
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) RBI. The post fell vacant in March 2020 when the previous Deputy Governor N R Vishwanathan resigned citing health issues before his term completed. His term completes in September 2020.

6. Recently, with which country India signed Agreement for cooperation in AI, 5G, Critical Information Infrastructure?
a) Russia
b) China
c) USA
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. India and Japan signed agreements of cooperation in Artificial Intelligence, 5G technology. The countries also agreed to give momentum to the supply chain initiative in the Indo-Pacific region.

7. Tsirkon hypersonic missile belongs to___________.
a) China
b) USA
c) Australia
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. Russia successfully test-fired a Tsirkon hypersonic cruise missile in the Arctic. The Missile was fired from the Admiral Gorshkov frigate in the White Sea, Russian Arctic. The missile covered a distance of 450 km with the maximum altitude of its trajectory at 28 km.

8. Who has been appointed MD and CEO of India Post Payments Bank?
a) J Venkatramu
b) Suresh Sethi
c) Vinoth Kanna
d) Abibulla Heishk

Click here to View Answer
Answer a) Suresh Sethi. He will succeed Suresh Sethi, who served the post till March 2020. Venkatramuis presently working as the chief digital officer in Equitas Small Finance Bank.

9. Ashwani Kumar who passed away, is associated with____________.
a) Former Governor of Manipur
b) Former Governor of Nagaland
c) Ex-CBI Director
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) ALl the above. He was allotted the Himachal Pradesh cadre and while working as the District Superintendent of Police at Shimla in 1985, he was inducted in the newly created Special Protection Group (SPG), where he worked till 1990.

10. Who is the India’s youngest billionaires as per Forbes India Rich List 2020?
a) Acharya Balkrishna
b) Patanjali Ayurved
c) Byju Raveendran
d) Vijay Shekhar Sharma

Click here to View Answer
Answer c) Byju Raveendran. BYJU’S 39-year-old Founder Byju Raveendran is India’s youngest billionaire with $3.05 billion wealth as per Forbes list of India’s 100 Richest People.

Leave a Comment