Current Affairs Quiz – October 06 2019

Current Affairs Quiz – October 06 2019

1. According to Union Health Ministry released its data on PMJAY – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana, which state has topped in Cancer claims?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Maharastra
d) Chattisgarh

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. The Union Health Ministry released its data on PMJAY – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana. The scheme aimed at helping economically vulnerable persons. It aimed to cover more than 10 crore families.

2. Wildlife Week 2019 in India is observed in____________.
a) October
b) September
c) April
d) May

Click here to View Answer
Answer a) October. The Wildlife Week is celebrated all over the country every year between 2nd October and 8th October.

3. The theme for Wildlife Week India, 2019 is _________________.
a) Life Below Water: For people and planet
b) Life Above Water: For people and planet
c) Life Below Water: From people to planet
d) Life Above Water: From people to planet

Click here to View Answer
Answer a) Life Below Water: For people and planet. Theme: Life Below Water: For people and planet

4. Indian Army begins its first mountain combat exercise ‘Him Vijay’ in _______________.
a) Himachal Pradesh
b) Shimla
c) Arunachal Pradesh
d) Darjeeling

Click here to View Answer
Answer c) Arunachal Pradesh. Indian Army begins its first mountain combat exercise ‘Him Vijay’ in Arunachal Pradesh

5. Who is the current Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel ?
a) Nagendra Gheglot
b) Nitin Gadkari
c) Arjun Munda
d) Dharmendra Pradhan

Click here to View Answer
Answer d) Dharmendra Pradhan. Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel Shri Dharmendra Pradhan is on a 3-day visit to Mongolia from 7 October to 9 October 2019.

6. Who has been appointed as Himachal Chief Justice?
a) Bandaru Dattatreya
b) Ajay Singh Kumar
c) Harsh Vardhan
d) Lingappa Narayana Swamy

Click here to View Answer
Answer d) Lingappa Narayana Swamy. Himachal Pradesh Governor Bandaru Dattatreya administered the oath of office to Justice Lingappa Narayana Swamy as the Chief Justice of High Court.

7. Festival of Fulpati being celebrated in _________________.
a) Bhutan
b) Nepal
c) Myanmar
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer b) Nepal. In Nepal, the festival of Fulpati is being celebrated with gaiety and religious fervour. Fulpati is observed on the seventh day of Dashain festival. In Nepali, “Ful” means flower and “Pati” means leaves and plants.

8. India to set up coastal radar system in ______________.
a) Pune
b) West Bengal
c) Bangladesh
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. India and Bangladesh have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up a coastal surveillance radar system in Bangladesh to harness bilateral defence cooperation and to build a closer maritime security partnership between the two countries.

9. Tenor Marcello Giordani is passed away at 56, is associated with_____________.
a) Singer
b) Actor
c) Politician
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer a) Singer. Tenor Marcello Giordani, renowned for a voice of beauty and heft that made him a star at the world’s top opera houses, died. He was 56.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment