Current Affairs Quiz – October 06 & 07 2020

Current Affairs Quiz – October 06 & 07 2020

Current Affairs Quiz– October 06 & 07 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Three scientists Roger Penrose, Andrea Ghez and Reinhard Genzel have been awarded the Nobel Prize 2020 in which category?
a) Chemistry
b) Physics
c) Economic Sciences
d) Physiology or Medicine

Click here to View Answer
Answer b) Physics. The Nobel Prize 2020 in the Physics category has been awarded to Roger Penrose while the other half was jointly awarded to Andrea Ghez and Reinhard Genzel.

2. The Nobel Prize for Physiology or Medicine has been awarded to three scientists for the discovery of which virus?
a) Hepatitis C
b) Ebola
c) H1NI
d) COVID-19

Click here to View Answer
Answer a) Hepatitis C . Nobel Prize for Physiology or Medicine was awarded jointly to Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice for the discovery of Hepatitis C virus, which is a major source of liver disease that affects millions worldwide.

3. When will BRICS Summit 2020 take place?
a) October 15th
b) October 25th
c) November 2nd
d) November 17th

Click here to View Answer
Answer d) November 17th . Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping will come face-to-face for the very first time since the India-China border standoff in Eastern Ladakh at the virtual BRICS Summit on November 17, 2020.

4. Which nation will host Foreign Ministers of all four Quad countries?
a)Russia
b)India
c)Japan
d)Australia

Click here to View Answer
Answer c) Japan. The Foreign Ministers of all four Quad countries- India, US, Japan, Australia are scheduled to meet today in Tokyo, Japan’s capital city.

5. Who all have been awarded Nobel Prize in Chemistry 2020?
a)Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna
b)Roger Penrose, Andrea Ghez and Reinhard Genzel
c)Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice
d)John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino

Click here to View Answer
Answer a) Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna. The Nobel Prize in Chemistry 2020 has been jointly awarded to Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna for the development of a revolutionary tool for genome editing- CRISPR/Cas9 genetic scissors.

6. World Cotton Day is observed on____________.
a) September 29
b) September 30
c) October 03
d) October 07

Click here to View Answer
Answer d) October 07. World Cotton Day (WCD) is observed globally on 7th October since 2019. The international day aims to celebrate the advantages of cotton, ranging from its qualities as a natural fibre to the benefits people obtain from its production, transformation, trade and consumption.

7. Cricketer Najeeb Tarakai is passed away, belongs to_____________.
a) New Zealand
b) Pakistan
c) Afghanistan
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer c) Afghanistan. He played 12 Twenty20 Internationals (T20Is) for Afghanistan, after making his international debut in the 2014 T20 World Cup. He played his only one-day international against Ireland in 2017.

8. Who has been appointed as the Director-General of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)?
a) Ravinder Jaadh
b) M A Ganapathy
c) Umesh Mishra
d) Rakesh Asthana

Click here to View Answer
Answer b) M A Ganapathy. Senior IPS officer, M A Ganapathy has been appointed as the Director-General of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS). He is a 1986 batch IPS officer of Uttarakhand cadre.

9. Who has been appointed as the new Chairman of SBI?
a) Dinesh Kumar Khara
b) Rajesh Khanna
c) Vaibhav Dev
d) Aaryan Dev

Click here to View Answer
Answer a) Dinesh Kumar Khara. His appointment is effective from October 7. Currently, Khara is the Managing Director in-charge of Global Banking & Subsidiaries.

10. India’s fastest AI Super Computer has named as_________________.
a) PARAM HFC
b) PARAM Veer
c) PARAM Sidhi-AI
d) PARAM Fast – AIC

Click here to View Answer
Answer c) PARAM Sidhi-AI. The Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) commissioned the largest HPC-AI supercomputer. HPC-AI is High Performance Computing and Artificial Intelligence.

11. Wildlife Week is celebrated from ________________.
a) 3rd to 9th October
b) 5th to 11th October
c) 6th to 12th October
d) 2nd to 8th October

Click here to View Answer
Answer d) 2nd to 8th October. Wildlife Week is annually celebrated across India between 2nd to 8th October with an aim to protect and preserve the flora and fauna of India. The first Wildlife Week was observed in 1957. The Wildlife Week 2020 is celebrated from 2nd October to 8th October 2020.

12. What is the theme for Wildlife Week 2020?
a) Exploring Human-Animal Relationships
b) Wildlife and Human
c) Relationship between Animal and Human
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Exploring Human-Animal Relationships.

13. World’s first mining robot named ‘asteroid mining robot’ into space by which country?
a) Japan
b) Russia
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer c) China. The mining robot will be launched into space by a Chinese Long March series rocket.

13. Which airport has become the first airport of the Airports Authority of India (AAI) which is entirely solar-powered?
a) Hyderabad
b) Pondicherry
c) Chennai
d) Goa

Click here to View Answer
Answer b) Pondicherry. The Puducherry airport has become the first airport of the Airports Authority of India (AAI) which is entirely solar-powered. The 500KWp ground-mounted solar power plant was commissioned on 2nd October 2020.

14. “Dalle Khursani” Chilli- got GI tag, belongs to which state?
a) Meghalaya
b) Sikkim
c) Manipur
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Sikkim. it is considered as one of the hottest chillies in the world. Dalle Khursani fetches as much as Rs 480 per kg in the local market today.

Leave a Comment