Current Affairs Quiz – October 06 & 07 2018

Current Affairs Quiz – October 06 & 07 2018

1. Who is the current IDBI Bank CEO?
a) Jaswanth Yadav
b) Vikraman K
c) Vishnu V Nair
d) Rakesh Sharma

Click here to View Answer
Answer d) Rakesh Sharma. The government appointed Rakesh Sharma as Managing Director and CEO of IDBI Bank for a period of six months or until further orders.

2. India defeated ________to won Under-19 Asia Cup for the sixth time.
a) Bangaldesh
b) Pakistan
c) Sri Lanka
d) West Indies

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. India, who had won the Under-19 World Cup in February this year, defeated Sri Lanka to win the Under-19 Asia Cup for a record-extending sixth time.

3. Natwar Thakkar is passed away at 86, who is also known as________.
a) Nagaland's Gandhi
b) Nagaland's Netaji
c) Nagaland's nehru
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Nagaland's Gandhi. Eminent Gandhian social worker Natwar Thakkar, popularly known as ‘Nagaland’s Gandhi’, passed away at the age of 86 following a brief illness.

4. Who has been appointed as US SC judge?
a) Janice Rogers Brown
b) Brett Kavanaugh
c) Thomas B. Griffith
d) Davis Justin

Click here to View Answer
Answer b) Brett Kavanaugh . US President Donald Trump’s nominee for the Supreme Court Brett Kavanaugh, who has been accused of sexual misconduct by three women, was sworn in amid protests.

5. IRDAI in this 'R' represents__________.
a) Reliance
b) Representation
c) Regulatory
d) Rebel

Click here to View Answer
Answer c) Regulatory. Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) approved Reliance Health Insurance, a wholly owned subsidiary of Reliance Capital, to begin operations. It will commence operations by December 2018.

6. ‘Sahyog HOP TAC-2018’ is a joint coast guard exercise between__________.
a) India and Thailand
b) India and China
b) India and Myanmar
d) India and Vietnam

Click here to View Answer
Answer d) India and Vietnam. A Vietnam Coast Guard ship, on its maiden visit to Chennai, undertook joint exercises with the Indian Coast Guard ‘Sahyog HOP TAC-2018’, off the city coast aimed at strengthening the working level relationship between them.

7. India Chem 2018 Conference begins in _________.
a) Mumbai
b) Pune
c) Orissa
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. India Chem 2018, the 10th Biennial International Exhibition & Conference began in Mumbai. The largest event of Chemicals and Petrochemical Industry in India is a two-day event.

8. Thirty Six National Games To Be Held Next Year in ______.
a) Goa
b) Pondicherry
c) Diu
d) Daman

Click here to View Answer
Answer a) Goa. The 36th National Games in Goa will be held from March 30 to April 14 next year. Sports Authority of Goa (SAG) Executive Director V M Prabhudesai made the announcement in Panaji after a meeting with visiting officials of the Indian Olympic Association.

9. Who has been appointed as India's Ambassador to Spain?
a) Gokul Nath
b) Gunal Meiyappan
c) Sanjay verma
d) Bala Chandrasekar Rao

Click here to View Answer
Answer c) Sanjay verma. Sanjay Verma is a 1990 batch Indian Foreign Service (IFS) officer. He is currently the Additional Secretary in the Ministry of External Affairs. He has been appointed as India’s Ambassador to Spain.

10. Who has been appointed as Deputy National Security Advisor?
a) Varma P
b) Vikranth Singh
c) Ajay kumar
d) R N Ravi

Click here to View Answer
Answer d) R N Ravi. He will also continue to be the central government’s interlocutor for Nagaland. He is a 1976-batch Indian Police Service officer (retired) of the Kerala cadre. In August 2018, he was given an extension as the government’s representative for the talks with National Socialist Council of Nagaland (NSCN-IM).

 

Leave a Comment