Current Affairs Quiz – October 05 2021

Current Affairs Quiz – October 05 2021

Current Affairs Quiz – October 05 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. World Teachers’ Day is observed on___________.
a) October 02
b) october 03
c) October 05
d) October 07

Click here to View Answer
Answer c) October 05. The theme of World Teachers’ Day 2021 is ‘Teachers at the heart of education recovery.’

2. David Julius, Ardem Patapoutian jointly won Nobel prize in ___________.
a) Medicine
b) Physics
c) Chemistry
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Medicine. The Nobel Prize in Medicine 2021 has been awarded to David Julius, Ardem Patapoutian on October 4, 2021, for the discoveries on receptors for temperature and touch. Both the scientists are from the United States.

3. Who has become first Indian women to score a Test hundred on Australian?
a) Mithali Raj
b) Smrithi Mandana
c) Harmanpreet Kaur
d) Veda Krishnamurthy

Click here to View Answer
Answer b) Smrithi Mandana.

4. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann, Giorgio Parisi jointly won 2021 Nobel prize in _____________.
a) Medicine
b) Physics
c) Chemistry
d) Science

Click here to View Answer
Answer b) Physics. The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Nobel Prize in Physics 2021. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann, Giorgio Parisi jointly won the 2021 Nobel Prize in Physics for groundbreaking contributions to our understanding of complex physical systems.

5. Which state has become 1st state to begin organised cultivation of dalchini?
a) Assam
b) Punjab
c) Meghalaya
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Himachal Pradesh.

6. Ganga River Dolphin Day is observed on___________.
a) October 02
b) october 03
c) October 05
d) October 07

Click here to View Answer
Answer c) october 05.

7. Durand Cup is associated with___________.
a) Volley ball
b) Table Tennis
c) Basket Ball
d) Football

Click here to View Answer
Answer d) Football. The 2021 Durand Cup was the 130th edition of the Durand Cup, the oldest football tournament in Asia. The tournament was held from September 05 to October 03, 2021, in West Bengal.

8. Who has taken charge as Managing Director of Life Insurance Corporation of India?
a) BC Patnaik
b) Abiy Ahmed
c) Abinay Das
d) Giri M

Click here to View Answer
Answer a) Abiy Ahmed.

 

Leave a Comment