Current Affairs Quiz – October 05 2019

Current Affairs Quiz – October 05 2019

1. World Teachers Day is observed on___________.
a) June 02
b) October 05
c) April 27
d) November 24

Click here to View Answer
Answer b) October 05. The World Teachers Day is commemorated by UNESCO since 1994. It is on this day the Recommendation concerning the Status of Teachers was adopted in 1966.

2. The theme for World Teachers Day 2019 is______________.
a) Young Teachers: The Future of the Profession
b) All Teachers: The Future of the Profession
c) Teachers: The Future of the Profession
d) Students: The Future of the Profession

Click here to View Answer
Answer a) Young Teachers: The Future of the Profession. Theme: Young Teachers: The Future of the Profession.

3. National Health Authority (NHA) and __________ tie up for Ayushman Bharat Implementation.
a) Google
b) Health Ministry
c) Tata
d) All of these

Click here to View Answer
Answer a) Google. The National Health Authority (NHA) has joined hands with international giant Google to collaborate as well as strengthen the implementation of government’s flagship health insurance scheme, Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY).

4. YSR Vahana Mitra scheme is launched in______________.
a) Telangana
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. Chief Minister of Andhra Pradesh YS Jagan Mohan Reddy launched YSR Vahana Mitra scheme which provides Rs.10,000 allowance to self-employed drivers of the state.

5. Who has been appointed as new Punjab Lokpal?
a) Kapilan Raj
b) Vishnuvi Menon
c) Surayansh Sai
d) Vinod Kumar Sharma

Click here to View Answer
Answer d) Vinod Kumar Sharma. Justice Vinod Kumar Sharma has been appointed as new Punjab Lokpal. The State government, however, failed to amend the Punjab Lokpal Act, 1996, hence leaving the Chief Minister and the Cabinet ministers out of its ambit.

6. GMC 2019 was held at _____________.
a) Chennai
b) Bangalore
c) Pune
d) Goa

Click here to View Answer
Answer d) Goa. The Goa Maritime Conclave (GMC) 2019 was held at Goa from 3 October to 4 October 2019. The conclave was inaugurated by the National Security Advisor, Shri Ajit Kumar Doval.

7. International Day of No Prostitution is observed on _______________.
a) October 05
b) May 19
c) August 20
d) December 04

Click here to View Answer
Answer a) October 05. International Day of No Prostitution (IDNP) is an awareness day that was first observed in 2002.

8. Which Bank has inked with CSC e-Governance Services India to expand rural reach ?
a) ICICI
b) Axis
c) HDFC
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer a) ICICI. ICICI Bank signed a pact with CSC e-Governance Services India to extend its banking and other services to the country’s rural regions.

9. India’s first e-waste clinic to be set up in _____________.
a) Jharkhand
b) Bhopal
c) West Bengal
d) Indore

Click here to View Answer
Answer b) Bhopal. The Bhopal Municipal Corporation (BMC) and the Central Pollution Control Board (CPCB) have joined hands to set up the country’s first e-waste clinic here, that would enable segregation.

10. According to WEF report, Which country has become the world’s largest EV market?
a) China
b) Russia
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) India. India has the potential to become the world’s largest electric vehicle (EV) market, as per a report by the World Economic Forum and Ola Mobility Institute.

11. Which Indian Cricketer has become the first Indian opener to smash two hundreds in a Test since Sunil Gavaskar in 1978/79?
a) MS Dhoni
b) Rohit Sharma
c) Virat Kholi
d) Vijay Shankar

Click here to View Answer
Answer b) Rohit Sharma. Rohit Sharma became the first Indian opener to smash two hundreds in a Test since Sunil Gavaskar in 1978/79.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment